Ultima actualizare: 2 august 2024
Ghidul tau complet pentru obiective turistice din Finlanda! Exploreaza atractii de neuitat cu fotografii si descrieri detaliate pentru o calatorie de vis in tara minunilor nordice!
Finlanda este o tara cu multe rauri si lacuri – exista aproximativ 188 de mii de corpuri de apa in Finlanda. Cea mai pura apa, frumusetea naturii, ecologia excelenta si modul de viata cumpatat al populatiei indigene atrag o multime de fani ai ecoturismului si de calatori interesati de aceasta tara.
Clima este diversa datorita influentei puternice a curentilor din Marea Baltica si Oceanul Atlantic. Iernile blande din sudul tarii contribuie la vacante pe tot parcursul anului, iar iernile reci si inzapezite din Laponia finlandeza – la dezvoltarea turismului de schi.
Acest tip de recreere este popular in randul calatorilor in orice moment al anului. Bucataria nationala neobisnuita, ale carei feluri de mancare merita degustate, natura magnifica, o multime de castele vechi si frumoase si alte constructii arhitecturale.
Toata aceasta varietate va face sa va ganditi in primul rand sa alegeti ce sa vedeti in Finlanda. Și pentru a va simplifica alegerea, am compilat o lista de locuri interesante, in care am inclus cele mai populare atractii din Finlanda.
Pe langa frumusetea sa naturala, Finlanda este, de asemenea, o tara neobisnuita, misterioasa, ale carei numeroase atractii sunt invaluite in povesti si legende vechi de secole. Și este destul de usor de inteles, pentru ca are o cultura proprie, originala, care se caracterizeaza printr-o multime de traditii si obiceiuri stravechi.
Ce sa vezi in Finlanda in primul rand
Toata lumea are ocazia sa descopere tara minunilor, asa cum multi calatori numesc Finlanda, dar pentru a face acest lucru trebuie sa va faceti un plan clar cu obiectivele turistice pe care doriti sa le vedeti. Excursiile in Finlanda dureaza adesea mult timp (din cauza distantelor mari dintre monumente) – aceasta caracteristica trebuie luata in considerare.
1. Cetatea Olafsborg (Suvonlinn)
Pe tarmul stancos al celui mai mare lac din Finlanda, Lacul Saimaa, fortareata Olavinlinna, sau Olafsborg in suedeza, se ridica maiestuos la sfarsitul secolului al XV-lea. Din punct de vedere al popularitatii in turism, aceasta cetate este probabil urmatorul loc dupa Castelul Turku. Celebrul punct de reper din Finlanda si-a primit numele de la numele regelui norvegian Olaf Haraldsson din secolul al XI-lea.
Fortareata se afla in Suvonlinna, un mic oras-statiune situat in apropiere de granita cu Rusia.
Fortareata dateaza din 1475 si a fost construita de cavalerul danez Tott. Amplasarea fortaretei a fost prevazuta de acesta din timp, deoarece granitele Rusiei Moscovei se extindeau constant la acea vreme, iar cucerirea teritoriilor finlandeze era deja in plan.
Cetatea s-a dovedit a fi una buna, capacitatea sa de a rezista la armele de foc a fost de neegalat, iar in secolele XV-XVI cetatea si-a aparat cu succes pozitiile in timpul atacurilor Rus’ Moscovei.
In cele din urma, chiar la inceputul secolului al XVIII-lea, fortareata Olafsborg a fost cucerita de trupele rusesti, in acelasi timp, fortareata Turku a fost asediata. De atunci, fortareata a ramas in posesia Imperiului Rus pana cand Finlanda si-a castigat independenta.
In prezent, Olafsborg gazduieste un muzeu cu expozitii dedicate istoriei fortaretei si picturii de icoane ortodoxe, precum si un festival de opera regulat, o traditie care dateaza din 1912.
Site-ul oficial: https://kansallismuseo.fi
2. Parcul National Lemmenjoki (regiunea Laponia)
Adevaratii cunoscatori ai vietii salbatice, ai drumetiilor romantice si ai sporturilor extreme adevarate vor gasi ceva de vazut in Finlanda. Parcul National Lemmenjoki va fi o adevarata descoperire pentru ei.
La urma urmei, este una dintre cele mai putin locuite si neatinse zone din Europa, situata in Laponia, la granita cu parcul norvegian Anarjohka. Aceste zone au devenit parc national in 1956, iar de atunci parcul aproape ca si-a dublat suprafata, ajungand la 2.850 de kilometri patrati.
Calatorind prin aceasta zona este modalitatea perfecta de a te indeparta de agitatia lumii si de a te contopi cu natura salbatica. Este o salbaticie impenetrabila, off-roading, pace, liniste si tacere naturala pe care nimic nu o poate tulbura.
Pentru cei mai indrazneti calatori, cele mai accidentate zone pot fi explorate cu barca – singura modalitate de a se deplasa in astfel de zone. Daca va tineti de un anumit traseu, puteti urca pe muntele Morgam, iar de acolo veti avea o priveliste ampla asupra aproape intregii granite nordice, paduri imense si zone muntoase vaste.
Pentru cei care nu vor sa se aventureze, exista o zona de parcuri frumoase, cu numeroase trasee si cabane in salbaticie. De asemenea, este disponibila inchirierea oricareia dintre cabane cu un loc pentru foc de tabara.
3. Castelul Turku (Turku)
La gura de varsare a raului Joki se afla o alta atractie finlandeza importanta – Castelul Abo, sau Castelul Turku. Valoarea sa se datoreaza in primul rand istoriei sale bogate – Castelul Turku dateaza din Evul Mediu si a fost una dintre cele mai mari cladiri din acele vremuri.
Istoria castelului dateaza din 1280, cand suedezii au decis sa infiinteze un fort pe locul viitorului castel. De-a lungul timpului, fortareata a devenit centrul administrativ al puterii suedeze in Finlanda. In ciuda constructiei sale impresionante si robuste, fortareata a fost atacata de danezi si novgorodeni de mai multe ori.
De-a lungul mai multor secole, pana in secolul al XVI-lea, cetatea a fost consolidata, extinsa si reconstruita pana cand a fost transformata intr-un frumos palat, care a devenit locul de desfasurare a diferitelor sarbatori cu participarea unor persoane nobile si de rang inalt.
Vremea distractiilor fastuoase din Renastere a trecut repede, iar la inceputul secolului al XVII-lea castelul a fost abandonat, iar mai tarziu a avut loc un incendiu urias. Restaurarea castelului a inceput abia in secolul al XIX-lea si a fost finalizata abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Astazi, zidurile Castelului Turku adapostesc un muzeu istoric, iar in capela sa au loc ceremonii de nunta. Traditia renascentista de a organiza diverse ceremonii, banchete, expozitii si sarbatori in salile sale a revenit.
Site-ul oficial: http://www.turku.fi/en/turkucastle
4. Satul lui Mos Craciun (Laponia, Rovaniemi)
Conform legendei, casa lui Mos Craciun se afla in Laponia, pe muntele Korvatunturi. Dar cum zvonurile au inceput sa se raspandeasca printre oameni despre locuinta sa, Mos Craciun, nedorind sa fie declasificat, a ales un loc in apropiere de Rovaniemi pentru a se intalni cu oamenii. Iata cum a aparut satul lui Mos Craciun in urma cu multi ani, mult deasupra Cercului Polar, printre zapada sclipitoare si paduri dese.
Aparitia reala a atractiei populare din Finlanda are o istorie cu totul diferita. In 1950, sotia presedintelui american Eleanor Roosevelt a facut o vizita pe aceste meleaguri. In onoarea vizitei sale a fost construita o mica coliba din lemn, care a fost prezentata ca o casa temporara a lui Mos Craciun.
In timp, in jurul acestei cabane s-a format un intreg sat de basm, unde un basm magic s-a amestecat cu realitatea: aici traiesc personaje de basm si au loc evenimente care ii fac chiar si pe adulti sa creada in miracole. Astazi, satul lui Mos Craciun are un oficiu postal, biroul lui Mos Craciun si chiar o ferma de reni, pe langa casa in care a inceput totul. Vizitatorii pot vizita numeroasele tobogane, precum si sa se cazeze in casute pentru sejururi mai lungi. Va puteti relaxa intr-unul dintre numeroasele restaurante, dar puteti vizita si parcul Arctic Winter World, plin de divertisment uimitor: exista tobogane si sculpturi de gheata uimitor de frumoase, cu lumini hipnotizante, cafenele in care bauturile sunt servite in pahare de gheata si exista chiar si un iglu, un hotel facut din gheata, unde puteti petrece noaptea intr-un sac de dormit incalzit.
Site-ul oficial: http://www.santaclausvillage.info/
5. Cetatea Suomenlinna (Helsinki)
Nu orice calator, care se intreaba ce sa vada in Finlanda, include in planul sau o vizita la Fortareata Suomenlinna: cineva, in trecere pe o nava, ii contempla fatada de la distanta, cineva se limiteaza la observarea de pe chei. Intre timp, Suomenlinna este una dintre principalele atractii ale Finlandei, si anume capitala sa, Helsinki. Acest loc ascunde o istorie veche de secole, iar aici este cu adevarat ceva de vazut.
Fortareata Suomenlinna, care a fost ridicata in 1808 si care initial se numea Sveaborg, a fost construita cand Finlanda facea parte din Regatul Suediei. Mai tarziu, ca urmare a razboiului ruso-suedez din 1809, fortareata a fost preluata de Imperiul Rus, iar pentru urmatorul secol aici a fost stationata o garnizoana rusa. In 1918, dupa Marea Revolutie din Octombrie, cetatea a primit un nou nume – Suomenlinna.
Astazi, cetatea a devenit o atractie turistica importanta, iar in partea sa centrala se afla un centru de informare turistica, unde puteti obtine o harta, puteti afla mai multe despre rutele de drumetie, puteti vizita un magazin de suveniruri, o cafenea sau un muzeu. De aici pleaca excursiile organizate. Traseul principal de plimbare, marcat cu albastru pe harta, are o lungime de 1,5 kilometri si trece prin toate locurile memorabile ale cetatii. Exista tuneluri in interiorul structurilor fortaretei, dintre care unele sunt accesibile pentru explorare. Piata principala din fata Cetatii Suomenlinna adaposteste mormantul fondatorului cetatii si al primului comandant al acesteia, Augustin Ehrensvärd.
Site-ul oficial: http://www.suomenlinna.fi/
Nu uitati sa vizionati acest frumos videoclip despre Finlanda!
6. Catedrala Adormirii Maicii Domnului (Helsinki)
Pe peninsula Katajanokke, deasupra orizontului capitalei finlandeze, se inalta cea mai mare catedrala ortodoxa din Europa, construita din ordinul imparatului Alexandru al II-lea in cinstea Adormirii Maicii Domnului. Catedrala Adormirii Maicii Domnului este un reper religios important in Finlanda, a carei istorie dateaza intre 1862 si 1868.
Catedrala a fost construita dupa proiectul lui Alexei Gornostaev, care s-a bazat pe o alta biserica – Biserica Inaltarii din satul Kolomenskoye. Cladirea a fost ridicata din caramizi rosii ramase de la fortareata Bomarsund, distrusa in Razboiul Crimeii. Insasi forma templului simbolizeaza Duhul Sfant, iar cele 13 cupole ale sale il reprezinta pe Iisus Hristos si pe cei 12 apostoli. Constructia templului a fost realizata prin donatii voluntare, iar in 1868 catedrala a fost sfintita.
Astazi, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, care a devenit una dintre principalele atractii ale capitalei, serveste drept resedinta a Arhiepiscopului de Helsinki. In fiecare an, jumatate de milion de turisti vin sa viziteze sanctuarul.
Exteriorul catedralei este mai degraba modest, dar dimensiunile sale uriase sunt impresionante: patru stalpi masivi de granit sustin bolta templului din interior, care incoroneaza cupola albastra cu o dispersie de stele aurii. Decorul interior al templului este completat de o bogata expozitie de icoane, dintre care multe sunt miraculoase. Candelabrele uriase care atarna de tavanele inalte boltite completeaza maniera tipic ortodoxa de decorare a templului. In prezent, Catedrala Adormirii Maicii Domnului gazduieste o varietate de expozitii si evenimente publice.
7. Biserica din stanca (Helsinki)
Biserica din stanca Temppeliaukio este probabil unul dintre cele mai neobisnuite obiective turistice din Finlanda si una dintre cele mai originale biserici din Europa. Biserica intruchipeaza principala caracteristica a Finlandei – combinatia dintre natura salbatica si tehnologia moderna: este integrata in peisajul natural si se imbina perfect cu suprafetele stancoase.
Biserica Temppeliaukio a fost construita in 1969. Caracteristica principala a bisericii este ca intregul sau interior este sculptat direct in stanca. Doar o mica cupola de sticla se ridica la suprafata, prin care lumina soarelui patrunde in incaperi.
In ciuda aspectului discret din exterior, interiorul templului este foarte frumos: toate convexitatile peretilor de granit sunt evidentiate de un iluminat special, roca de granit are diverse incluziuni colorate sub forma unui model neobisnuit, care a fost creat de natura insasi. Pe langa decor, biserica se distinge in mod favorabil si prin acustica extraordinara, care este asigurata de suprafata interioara bruta a peretilor. Din acest motiv, in biserica au loc adesea concerte de orga clasica si de muzica moderna.
Biserica Temppeliaukio este situata in inima orasului Helsinki, intr-unul dintre cartierele sale centrale. Prin urmare, nu este dificil sa ajungeti aici in timp ce va plimbati prin Helsinki.
Site-ul oficial: http://www.helsinginkirkot.fi/
8. Muzeul de Arta Ateneum (Helsinki)
Cunoscatorii artei mondiale au multe de vazut in Finlanda, mai ales daca va deplasati prin capitala. Muzeul de Arta Ateneum, situat in Helsinki, in apropiere de gara, gazduieste in prezent cea mai mare colectie de arta din Finlanda. Insusi numele muzeului provine de la numele zeitei grecesti antice Atena, patroana tuturor artelor si mestesugurilor.
Muzeul si-a deschis portile pentru prima data in 1887. Baza colectiei muzeului in anul deschiderii sale a fost reprezentata de 18 panze oferite de imparatul rus Nicolae al II-lea Asociatiei artistilor finlandezi. Muzeul are doua departamente.
- Sala Ateneului prezinta lucrari ale maestrilor finlandezi de la 1700 pana in 1960, precum si lucrari ale artistilor straini din secolele al XIX-lea si al XX-lea. Coroana colectiei este formata din lucrari de Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Chagall si Le Corbusier. O completare demna de luat in seama este expozitia de picturi ale artistilor rusi – Shishkin, Levitan, Repin, Polenov, Modigliani, Degas, Léger si Chagall. O mandrie speciala a muzeului este colectia din „epoca de aur a picturii finlandeze” (secolele XIX-XX).
- Cea de-a doua sectiune, Galeria Nationala Finlandeza, gazduieste opere de arta care acopera perioada moderna, din anii 1960 pana in prezent.
Site-ul oficial: http://www.ateneum.fi
9. Catedrala (Turku)
Unul dintre principalele sanctuare nationale ale Finlandei, Catedrala din Turku este parintele Bisericii luterane finlandeze. Este un punct de reper al Finlandei cu o istorie uriasa si unul dintre cele mai importante monumente de istorie si arhitectura, realizat in stil gotic nordic si care a devenit pentru multi ani un punct de referinta al gandirii arhitecturale.
Prima cladire a catedralei, realizata din piatra in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, era mult mai mica decat cea actuala si se afla in locul unde se afla acum amvonul. De-a lungul Evului Mediu, cladirea catedralei a fost extinsa si marita, a supravietuit greutatilor asociate cu evenimentele istorice ale tarii si a fost restaurata si reconstruita de mai multe ori.
Astfel, in 1827, catedrala a suferit pierderi grele din cauza unui incendiu, dar a fost rapid restaurata. Prin urmare, cea mai mare parte a interiorului sau apartine secolului al XIX-lea. Astfel, imaginea Transfigurarii lui Hristos a fost pictata in 1836, amvonul si altarul – in 1830, vitraliile capelei au fost create in 1870.
Decorul interior a fost creat de Frederick Westin si Karl Engel, iar frescele de pe pereti si tavan au fost create de Ekman, considerat parintele picturii din Finlanda. In 1980, in catedrala a fost instalat un instrument muzical colosal – o orga cu 81 de registre – datorita caruia pana in prezent boltile catedralei rasuna si astazi de o muzica extraordinar de frumoasa.
In capela catedralei sunt inmormantate o serie de personalitati istorice celebre, printre care Katharina Monsdotter, sotia regelui Eric al XIV-lea, si episcopul Hemming, care a fost consacrat ca sfant.
10.Seurasaari (Helsinki)
Daca va intereseaza cultura originala a finlandezilor, traditiile, mentalitatea si modul lor de viata, cu siguranta aveti ce vedea in Finlanda. Muzeul in aer liber Seurasaari este situat pe o insula de smarald inecata in verdeata, la cativa kilometri de capitala finlandeza. Insula este o adevarata oaza in mijlocul vietii de oras, iar modul de viata finlandez este reflectat in vechile conace, cabane si mosii construite in ultimele secole.
Locatia muzeului se potriveste foarte bine cu expozitia, deoarece insula Seurasaari este un exemplu tipic al naturii finlandeze. Incepand cu anii ’80 ai secolului al XIX-lea, acest loc a devenit unul dintre preferatele locuitorilor din Helsinki, care obisnuiau sa faca aici un picnic in timpul liber.
In 1882, a fost construit un pod catre insula si putem spune ca ridicarea podului a fost cea care a dat startul crearii muzeului in aer liber. In 1909, profesorul Aksel Olaiheikel a fondat oficial muzeul de pe insula, iar aici au fost aduse case vechi din diferite provincii ale Finlandei. Varietatea tipurilor de cladiri este cea care va permite sa va formati o impresie generala despre viata provinciala finlandeza din secolele XVIII si XX.
Ferme, conace, magazine, cabane si chiar o biserica, toate acestea creeaza o imagine unitara a vietii locale.
Pentru a vedea viata finlandeza in provinciile din secolele trecute, merita sa petreceti cat mai mult timp posibil intr-un tur al orasului Seurasaari – vizitati fiecare dintre cladiri, intrati in spiritul vremurilor si pur si simplu plimbati-va prin uimitorul peisaj local.
Obiective turistice in Finlanda: ce altceva sa vezi in Finlanda
Exista multe moduri de a va organiza vacanta in Finlanda si va trebui sa decideti daca veti avea nevoie de un ghid in Finlanda sau daca va puteti descurca pe cont propriu. Aruncati o privire pe lista pentru a afla mai multe despre locurile de interes si pentru a vedea cum va puteti bucura de vacanta si unde sa mergeti dupa ce v-ati cazat la hotel.
11. Valea trolilor Mummy (Naantali)
In 1945, faimoasa scriitoare finlandeza Tove Jansson a desenat pentru fratele ei mai mic un hipopotam amuzant, care a devenit ulterior unul dintre cele mai preferate personaje din literatura scandinava de basm. Da, acesta este acelasi Mummy Troll – despre el si familia sa exista o serie intreaga de basme, ale caror intrigi au stat la baza multor desene animate preferate de noi.
Aceste personaje dragute si amuzante sunt iubite de adulti si copii nu numai in Finlanda, ci in intreaga lume. Iar micii fani ai Lumii Mamaligii vor gasi cu siguranta ceva de vizitat in Finlanda, deoarece aici se afla unul dintre cele mai bune parcuri tematice pentru copii din lume.
Lumea Mumi, sau Valea Trolilor Mumii, este situata pe insula Kailo, nu departe de zona de coasta din Naantali. Aici, basmul preferat al celebrului scriitor a devenit realitate si a devenit un loc popular pentru vacantele in familie. Este ca si cum personajele amuzante vin direct din paginile cartilor, iar peisajul descris in basm se deschide in fata ta:
- casa albastra a mamicii, imbibata de flori si verdeata;
- casa galbena a lui Hemul, cu o colectie de plante si fluturi;
- o coliba a vrajitoarei intr-o padure deasa;
- fregata lui mami tati si multe altele.
In plus, parcul este dotat cu multe leagane, scari, tobogane, turnuri pentru micii vizitatori, precum si cu o plaja, o cafenea si un magazin de suveniruri. In timpul sezonului rece, trolii mumie hiberneaza, asa ca valea primeste vizitatori in timpul verii.
Site-ul oficial: https://www.moomin.com
12. Parcul de franghii (Raucha)
Finlanda acorda o atentie deosebita vacantelor de familie, motiv pentru care exista atat de multe parcuri de distractii unde va puteti relaxa cu intreaga familie. Deosebit de populare sunt asa-numitele „flow-parks”, care sunt plimbari pe franghie. Printre cele mai mari dintre acestea se numara Rauha Rope Park din Imatra.
Odata ajunsi aici, puteti petrece o zi plina de aventuri pline de culoare, deoarece exista 6 trasee de dificultate variabila, situate la o inaltime cuprinsa intre 1,5 si 22 de metri, unde trebuie sa treceti de la un obstacol la altul, efectuand exercitii unul dupa altul.
- Doua dintre cele sase trasee sunt considerate a fi educative – traseul Kids Land este destinat copiilor, iar traseul Discovery este destinat adultilor incepatori si are 17 obstacole si o inaltime de 4,5 metri;
- doua trasee „Family” au un grad de dificultate aproape identic – sunt formate din 15 obstacole cu o lungime de peste 300 de metri si o inaltime de 7,2 metri;
- traseul „Adventure” este pentru vizitatorii mai avansati, are 17 obstacole la o inaltime de 14 metri, in unele locuri o persoana este literalmente suspendata in aer;
- traseul „Sport” este conceput pentru adevaratii sportivi si atleti extremisti – aici va trebui sa mergeti pe poteci instabile si subrede la o inaltime de peste 10 metri si chiar sa sariti cu o franghie.
Pe parcursul tuturor traseelor, vizitatorii sunt monitorizati indeaproape de instructori si au la dispozitie o asigurare personala sub forma unei franghii rezistente atasate de o persoana cu carabiniere speciale.
13. Lacul Saimaa (sud-estul Finlandei)
Adevarata perla a Finlandei, cel mai mare lac de pe teritoriul tarii si al patrulea lac ca marime din Europa este Lacul Saimaa, situat in sud-estul Finlandei, chiar la granita cu Rusia. Saimaa s-a format prin topirea unui ghetar urias care s-a deplasat prin Finlanda in timpul ultimei ere glaciare – acum aproximativ 10.000 de ani. De fapt, acest lac este format din mai multe lacuri mici care comunica intre ele.
In plus fata de marimea sa, astazi Saimaa se distinge prin infrastructura sa dezvoltata: pe malurile sale sunt amenajate cabane si saune pentru o recreere confortabila pentru intreaga familie. Imprejurimile lacului sunt renumite pentru cea mai bogata fauna si flora. Dar, fara indoiala, principalul atu al vacantei pe lacul Saimaa este pescuitul. Apele lacului abunda in peste – aici se gasesc somon, stiuca, stiuca, pastrav si biban.
Din punct de vedere turistic, Saimaa prezinta, de asemenea, un interes deosebit, deoarece de-a lungul malurilor acestui lac se afla mai multe orase interesante, unde puteti vizita o multime de atractii ale Finlandei. Astfel, fanii rusi ai cumparaturilor finlandeze vin in orasele Imatra si Lappeenranta, care sunt situate chiar la granita cu Rusia. Chiar in centrul lacului se afla fortareata Olafsborg, deja mentionata, unde se organizeaza in mod regulat festivaluri de opera. Pe malul vestic se afla doua orase-statiune – Varkaus si Mikkeli.
14. Catedrala Sfantul Nicolae (Helsinki)
In partea de nord a Pietei Senatului se afla unul dintre principalele simboluri arhitecturale ale orasului Helsinki, cel mai important punct de reper al Finlandei – Catedrala Sfantul Nicolae. Cupolele sale se ridica la inaltime deasupra orasului Helsinki, astfel incat este clar vizibila din toate punctele din oras. Cei doisprezece apostoli de pe acoperisul sau par sa te priveasca de sus si sa pazeasca orasul.
Constructia catedralei a durat 22 de ani si a fost inaugurata in 1852. In acesti ani, un alt arhitect a inceput sa lucreze la proiect si, ca urmare, au crescut 4 turnuri la colturile catedralei si au aparut 2 pavilioane. Intr-unul dintre pavilioane au fost instalate clopotele, iar in celalalt pavilion a fost infiintata capela parohiala. Initial, catedrala a fost numita Catedrala Sfantul Nicolae, in onoarea Sfantului Nicolae – patronul tuturor marinarilor. A fost o expresie deosebita de cinstire a lui Nicolae I. Din ordinul imparatului, catedrala a fost decorata cu 12 sculpturi de apostoli. In interior, partea altarului este decorata cu o pictura a artistului Timofey Andreevich von Neff, oferita de imparat.
In 1959, Catedrala Sfantul Nicolae a devenit oficial Catedrala, adica principalul templu al tarii. Astazi, pe langa slujbele traditionale, aici se tin servicii divine solemne. De exemplu, in decembrie, conform unei vechi traditii nationale, aici are loc in fiecare an incoronarea Luciei, Regina Luminii.
15. Muzeul Finlandei (Helsinki)
Cand vine vorba de iluminare istorica si culturala, cu siguranta veti gasi ceva de vizitat in Finlanda. Muzeul National din Helsinki detine o multitudine de informatii istorice valoroase si este considerat unul dintre cele mai importante centre educationale din Europa. Muzeul este situat in apropierea Parlamentului finlandez, asa ca nu veti avea nicio problema in a-l gasi in oras.
Printre expozitiile muzeului se numara exponate arheologice, istorice, etnografice, numismatice, care au aparut la expozitie ca urmare a muncii minutioase a colectionarilor timp de 170 de ani.
Intreaga expozitie a muzeului este impartita in 6 parti, fiecare dintre ele fiind diversa si perfect decorata.
- Prima parte este o colectie de monede vechi, medalii, bijuterii din aur, bronz si cupru. Toate acestea au fost acumulate in tinuturile finlandeze timp de 10 mii de ani.
- A doua parte este o colectie mare de artefacte descoperite in timpul sapaturilor arheologice active de-a lungul a 200 de ani.
- Cea de-a treia parte contine o colectie de documente si alte obiecte care atesta cele mai importante fapte din istoria statului din Evul Mediu pana la inceputul secolului trecut.
- Cea de-a patra parte este o colectie etnografica, care prezinta specificul culturii nationale si al vietii de zi cu zi a finlandezilor.
- Cea de-a cincea parte contine o colectie de surse istorice din secolul XX.
- Cea de-a sasea parte este o expozitie interactiva, in care puteti nu numai sa vedeti, ci si sa experimentati, sa atingeti, etc. toate exponatele expuse.
Muzeul are un magazin de unde puteti cumpara nu numai suveniruri, ci si literatura stiintifica utila.
16. Piata Senatului (Helsinki)
Acoperind pe scurt obiectivele turistice din Finlanda, merita sa incepem cu capitala finlandeza Helsinki – aici se afla una dintre cele trei piete centrale ale orasului, Piata Senatului. Acest loc a starnit intotdeauna interesul turistilor, deoarece aici sunt concentrate multe monumente arhitecturale valoroase si alte obiecte. Candva, in piata din cartierul Kruununhak se aflau vechea primarie, cimitirul, biserica, piata orasului, dar odata cu inceperea constructiei pe scara larga a orasului in secolul al XIX-lea, cladirile vechi care nu se potriveau cu noul aspect au fost demolate. Arhitectul Carl Ludvig Engel a proiectat Catedrala Sfantul Nicolae pentru a inlocui cladirile demolate, iar pe ambele parti ale pietei au fost ridicate cladiri noi – cea mai mare universitate finlandeza, Senatul si biblioteca universitara. Fostele case ale negustorilor gazduiesc acum cafenele, restaurante si magazine.
Site-ul oficial: https://www.hel.fi/helsinki
17. Parcul Esplanade (Helsinki)
Atunci cand planificati o calatorie in perioada de primavara, este destul de firesc sa va intrebati ce sa vedeti in Finlanda primavara pentru a vedea locurile interesante ale tarii in toata frumusetea si splendoarea lor? Fiind in capitala Finlandei, nu va trebui sa calatoriti prea mult – in centrul sau istoric se afla Parcul Esplanade, proiectat la inceputul secolului al XIX-lea de Carl Engel. Astazi este un loc preferat de plimbare si relaxare atat pentru localnici, cat si pentru vizitatori. Chiar in inima orasului Helsinki se afla alei verzi bine ingrijite, cu sculpturi originale, tei, straturi de flori stralucitoare care infloresc frumos primavara si banci cuibarite de-a lungul aleilor. La capatul estic al Esplanadei se afla Espa, o scena in aer liber care gazduieste o varietate de evenimente, precum concerte, prezentari de moda si divertisment. Strazile din jurul parcului sunt marginite de magazine, cafenele si restaurante.
18. Muzeul Arktikum (Rovaniemi)
Cupola de sticla a Muzeului Arktikum de pe malul raului Ounasjoki din Rovaniemi Clemensfranz Clemensfranz
Pentru cei care sunt interesati de atractiile nationale, culturale ale Finlandei, un tur ghidat al Muzeului Arktikum va fi un fel de calatorie catre popoarele nordice ale tarii, invatand despre istoria, traditiile si cultura lor. Arktikum este situat intr-un colt natural frumos, pe malul raului Ounasjoki, nu departe de centrul orasului Rovaniemi. Este demn de remarcat faptul ca exista sali subterane speciale pentru partea principala a expozitiilor, in timp ce salile de la suprafata sunt folosite pentru expozitii temporare. Cladirea muzeului are forma unui semicerc, din centrul caruia iese o galerie de sticla – „portalul catre Arctica”. De pe portalul transparent se pot observa rasarituri si apusuri de soare frumoase, iar iar iarna – privelisti uimitoare ale aurorei boreale. Expozitia principala este reprezentata de trei mari expozitii: prima prezinta viata de zi cu zi, arta si mestesugurile popoarelor din nordul Finlandei, a doua povesteste despre istoria orasului, iar a treia este dedicata naturii fantastice a regiunii polare.
19. Muzeul spionajului (Tampere)
Originalul Muzeu al spionajului este un muzeu unic, care dezvaluie istoria intriganta a serviciilor secrete de informatii. Faptul ca a fost deschis in Finlanda nu este o coincidenta – tara, aflata la rascrucea dintre Est si Vest, a fost principalul punct strategic pentru tarile care lucrau impotriva Uniunii Sovietice in timpul Razboiului Rece. Muzeul prezinta povesti fascinante ale unor spioni celebri si demonstreaza mijloacele tehnice de spionaj care au fost folosite in diferite perioade – cum ar fi detectoarele de minciuni, dispozitivele optice, armele portabile, masinile de criptare si o serie de alte dispozitive. Toate exponatele pot fi atinse si chiar testate in actiune – de exemplu, cerneala invizibila sau un dispozitiv care va poate schimba vocea. Cei care doresc pot chiar sa dea un test pentru a afla daca au abilitati profesionale de spionaj.
20. Parcul acvatic Serena (Helsinki)
Nu doar muzeele, monumentele, parcurile sau natura ii pot surprinde pe turisti in Finlanda. Obiectivele turistice din Helsinki sunt orientate si catre vacantele in familie, inclusiv pentru micii turisti. Frumosul Serena Entertainment Park este o zona imensa de distractii acvatice la 20 de kilometri de capitala.
Acesta este format dintr-o parte in aer liber si una interioara, permitand vizitatorilor sa se distreze aici in orice moment al anului. Exista peste 20 de atractii pentru diferite varste in zonele interioare si exterioare ale parcului, precum si mai multe piscine si o zona de spa cu bai, saune si jacuzzi. In timpul verii, exista o zona in aer liber unde puteti vizita o serie de trasee acvatice interesante si puteti inota intr-o piscina mare cu mai multe tobogane. In timpul sezonului rece, este deschisa o zona interioara cu tobogane si o piscina care simuleaza valurile inalte ale surfului marin.
21. Parcul acvatic Sapokka (Kotka)
Odata iesit din Helsinki, aveti o multime de optiuni de calatorie – de exemplu, puteti merge spre nord pentru a explora obiectivele turistice din centrul Finlandei sau puteti conduce de-a lungul coastei Golfului Finlandei in directia est. La aproximativ o suta de kilometri est de capitala se afla orasul-port Kotka, renumit pentru fortaretele sale antice, muzeele istorice si parcurile magnifice, dintre care cel mai pitoresc este Parcul acvatic Sapokka. Parcul, mic, dar incredibil de frumos, este atractiv in orice anotimp – iarna impresioneaza prin suprafata de gheata linistita a golfului inghetat, primavara este parfumat de plante bulboase inflorite, vara este inecat in azalee si rododendroni, iar toamna straluceste de culorile stralucitoare ale ultimelor frunze. Și, bineinteles, elementul principal al parcului este apa, care cucereste cu netezimea lacurilor si iazurilor, freamata cu o multitudine de izvoare si bolboroseste cu izvoarele cascadelor. Toata aceasta diversitate minunata face din Sapokku o frumoasa oaza naturala in centrul orasului Kotka.
22. Monumentul lui Sibelius (Helsinki)
Deseori, calatoria in Finlanda este inclusa in itinerariul Scandinavia, care acopera obiectivele turistice din Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda si include o vizita in capitalele acestora. Un tur al locurilor din capitala finlandeza merita sa includa un monument notabil, Monumentul lui Sibelius. Acest compozitor a avut candva o contributie majora la dezvoltarea muzicii europene, exprimand in muzica sa sufletul poporului finlandez. Numele lui Sibelius este un obiect de onoare nationala in Finlanda, iar dragostea pentru opera compozitorului este exprimata sub forma unui monument original. Acesta este format din 600 de tevi de otel de diferite lungimi, unite intr-o compozitie neobisnuita. Unele dintre tevi sunt decorate cu un model complex pe suprafata, in timp ce altele au o taietura verticala. Unicitatea acestei constructii consta in faptul ca, in timpul vantului, aerul trece prin tevi, creand un fel de muzica.
23. Parcul de sculpturi Veijo Rönkkönen (la 10 kilometri de Parikkala)
Celor care doresc sa vada ceva fantastic si neobisnuit li se recomanda sa viziteze parcul de sculpturi pierdut in sud-estul tarii, care include aproape 5 sute de figuri realizate din beton. Autorul acestor creatii a fost un artist local autodidact, Veijo Rönkkönen, care a creat figuri mitice ciudate inca din tinerete si de-a lungul vietii sale in timpul liber. Sculpturile din beton, care se afla chiar in mijlocul padurii, infatiseaza oameni, animale si personaje fantastice, ca si cum ar reflecta lumea interioara complexa a autorului. Multe dintre sculpturi sunt deja acoperite de muschi – un fel de muzeu in aer liber abandonat. La impresia infricosatoare se adauga faptul ca multe dintre personaje au dinti realisti, deoarece prietenii stomatologi ai autorului i-au pus la dispozitie proteze dentare reale pentru lucrarile sale.
24. Toboganul de apa Imatrankoski (Imatra)
Alegand ce sa vedeti in Finlanda cu masina, puteti gasi obiecte interesante imediat dupa ce treceti granita finlandeza-rusa. Astfel, intr-unul dintre orasele de frontiera finlandeze, Imatra, se afla toboganul de apa Imatrankoski. Pe vremuri, pe raul Vuoksa exista o cascada de origine naturala, dar in 1929 a fost construita o centrala hidroelectrica pe rau, cascada a fost blocata de un baraj, iar acum „functioneaza” conform programului – o data pe zi, in timpul verii, timp de aproximativ 20 de minute, se deschid ecluzele, iar suvoaiele furtunoase de apa se precipita in albia pietruita, umpland-o si mergand mai departe pentru a se alatura apelor raului Vuoksa de mai jos. Spectacolul extraordinar poate fi vazut atat de pe podul auto, situat in apropierea barajului, cat si de pe platformele speciale amenajate pe mal. Pentru cei carora le place sa-si gadila nervii, exista o distractie extrema – un temerar este agatat de o franghie si trimis in „zbor” liber chiar deasupra apei bubuitoare.
25. Lacul Oulujärvi (Regiunea Kainuu)
Natura Finlandei este primul lucru care ii atrage pe turisti in aceasta tara minunata. Lacurile cu oglinzi, padurile virgine, tarmurile pitoresti si frumusetea extraordinara a aurorei boreale sunt adevaratele comori ale tarii scandinave.
Studiind pe harta atractiile naturale ale Finlandei, puteti vedea ca in partea centrala a tarii exista o „mare de peste” – Lacul Oulujärvi, care este unul dintre cele mai mari cinci lacuri din tara. Desi adancimea sa nu este deosebit de impresionanta – 7 metri in medie, dar bogata lume subacvatica ii uimeste chiar si pe pescarii care au vazut privelistea.
De primavara pana toamna, aici se prind cele mai mari stiuci, burbot, stiuca, stiuca, somon, si, sa zicem, prinderea unei stiuci de 5 kg este destul de comuna aici. Zona de taiga, in care se intinde lacul, creeaza peisaje perfect frumoase – paduri virgine, maluri pietroase sunt un loc preferat de turistii care prefera recreerea activa.
Citeste si asta…
- O lume montană minunată: 15 fapte despre munți care te vor uimiUn cântec celebru spune că mai frumoși decât munții pot fi doar munții. Dar în realitate, 72% dintre ruși nu… Citește mai mult: O lume montană minunată: 15 fapte despre munți care te vor uimi
- Top 10 Atractii de Vizitat in Roma in 2024 – Ghid de CalatorieUltima actualizare: 2 august 2024Bine ati venit in Roma, capitala vesnica a lumii! Acest oras minunat, infiintat cu peste 2.700… Citește mai mult: Top 10 Atractii de Vizitat in Roma in 2024 – Ghid de Calatorie
- De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale EuropeiDescoperiti 10 dintre cele mai interesante si mai putin cunoscute destinatii culinare din Europa, de la Gent in Belgia la insula Skye din Scotia. Bucurati-va de o calatorie gastronomica unica!
- Ce sa luati la drum daca calatoriti cu copiiGaseste recomandari utile despre ce jucarii si obiecte vei avea nevoie pentru calatoria cu copiii tai, indiferent daca mergeti cu masina, trenul sau avionul.
- Africa este cel mai religios continent. Cum salveaza ea crestinismul mondial (si islamul in acelasi timp)Africa demonstreaza ca schimbarile de amploare in principiile de viata pot avea loc intr-o singura generatie. Harta sa religioasa unica si dinamica joaca un rol vital in viitorul crestinismului si islamului.
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.