Ultima actualizare: 2 august 2024
Un continent admirat de multi oameni datorita naturii sale frumoase, precum si datorita oportunitatii de a vedea monumente atractive lasate de civilizatiile antice.
Asadar, haideti sa calatorim putin si sa aflam cateva locuri interesante din Africa, care pot oferi cascade, munti inalti, desert sau, dimpotriva, plaje inundate la propriu de soare, dar si o buna parte din istorie.
1. Marrakech
Tipic pentru Maroc. In lumea musulmana, unde poti sa te tocmesti toata ziua in piata si sa bei o ceasca de ceai de menta, te poti pierde putin si pe stradutele locale atat de tipice Africii de Nord.
Desi Marrakech nu este capitala Marocului, din punct de vedere istoric are o importanta exceptionala, nu doar ca centru comercial renumit. Are in spate o istorie de mii de ani, iar astazi gazduieste aproximativ un milion de locuitori.
In imediata vecinatate a orasului Marrakech se afla uriasii Munti Atlas. Marrakech se afla pe lista UNESCO. Printre specialitatile orasului se numara curmalele si maslinele, faimosul maraton din Marrakech si numeroase muzee care va vor oferi o perspectiva asupra lumii berbere.
Trasatura dominanta a Marrakech-ului este minaretul inalt de saptezeci de metri al Moscheii Koutoubia, dar nu uitati sa vizitati si mormintele lui Saadi.
2. Kilimanjaro
Cel mai inalt munte din Africa, care este acoperit de un strat de zapada si se ridica mandru la 5.895 de metri deasupra nivelului marii. Cel mai inalt punct este Uhuru Peak, varful poate fi atins pe sase rute, primii europeni au cucerit cel mai inalt varf la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Kilimanjaro a fost escaladat de doua ori de faimosul calator Fiodor Konyukhov, iar Jules Verne a fost inspirat de Kilimanjaro si a scris romanul „Cinci saptamani in balon”. Muntele acopera mai multe zone climatice, deoarece aici pot fi cultivate cu succes multe culturi agricole, exista o padure tropicala, iar in nord exista ghetari si zapada. Este de fapt un stratovulcan, format cu cateva sute de mii de ani in urma.
3. Giza
Nu doar egiptologii sunt fascinati de piramidele de aici, oricine este interesat de antichitate nu ar trebui sa rateze acest colt insorit al Africii. Giza nu este departe de Cairo si este chiar al treilea oras ca marime din Egiptul modern. Nu departe de Giza, in Memphis, se afla o serie de piramide, monumente si morminte celebre.
Taxi, tren sau autobuz – accesibilitatea transportului aici este cu adevarat excelenta. Datorita umiditatii ridicate, nu veti avea senzatia ca va aflati intr-un desert uscat, motiv pentru care aici s-a nascut una dintre marile civilizatii antice. Exista, de asemenea, o gradina zoologica buna, dar Piramidele din Giza sunt clar numarul unu, fiind pe lista UNESCO inca din 1979.
4. Masai Mara
O rezervatie nationala din sud-vestul Kenyei, care este direct legata de Parcul National Serengeti. Numele provine de la poporul autohton Maasai. Cu o suprafata de aproximativ o mie si jumatate de kilometri patrati, este casa leilor, leoparzilor, zebrelor si a altor animale salbatice, inclusiv hiene si sacali.
Casa a aproximativ o jumatate de milion de gazele si 200.000 de zebre in total, raul Marais are cu siguranta multe de oferit animalelor. Daca iubiti animalele, in special animalele salbatice, si doriti sa le vedeti cu ochii vostri, exista putine locuri ca Masai Mara in Africa, si chiar in lume, asa ca acest parc merita cu siguranta o vizita.
5. Cape Town
Al doilea oras ca marime din Africa de Sud si unul dintre cele mai faimoase locuri de pe continent. Este situat la extremitatea sudica a continentului, cu o populatie de patru milioane de locuitori. Cape Town a fost fondat in 1652 si a prosperat datorita exploatarii diamantelor din zonele inconjuratoare. Exista un amestec de influente traditionale aborigene, englezesti si olandeze.
In apropierea orasului se afla bijuterii naturale precum Table Mountain sau Capul Bunei Sperante, iar in apropiere puteti vizita mai multe plaje, va puteti bucura de podgorii sau de delfinii care sar de pe tarmurile din apropiere. Infrastructura este la un nivel excelent, avioanele calatorind in toata lumea de pe aeroportul local.
6. Ngorongoro
Cea de-a opta minune a lumii, craterul Ngorongoro, este situat in nordul Tanzaniei, chiar in afara Parcului National Serengeti. Zona protejata are aproximativ opt mii de kilometri patrati, jumatate din suprafata Serengeti-ului propriu-zis, dar fauna si flora de aici sunt extraordinare: rinoceri, hipopotami, zebre si gazele, cateva zeci de lei si elefanti, bivoli, gheparzi si hiene.
In urma cu doua milioane de ani, aici s-a format un crater adanc de sute de metri, care arata impresionant nu doar pe harta. Numai in el traiesc aproximativ 25.000 de animale mari, in apropierea lacului Magadi, in apropierea partii de sud-vest a craterului, puteti vedea si flamingo sau servalii frumosi.
7. Luxor
Inapoi la faraoni. Un oras cu o istorie de mii de ani, situat la 800 de kilometri de Cairo, a dat nastere unei civilizatii egiptene deosebite. Luxor a fost centrul de cult al zeului Amon si in apropierea Templului Karnak sau a Templului Luxor cu statuia lui Ramses al II-lea toata lumea a auzit probabil despre istoria acestui oras.
Valea Regilor si Valea Reginelor este unul dintre cele mai vizitate monumente egiptene ale antichitatii. Faptul ca economia orasului este direct legata de turism vorbeste de la sine: sute de mii de oameni interesati de istorie vin aici in fiecare an.
8. Cascada Victoria
Cu o inaltime de peste o suta de metri si o latime de 1800 de metri, cascada este o opera cu adevarat spectaculoasa a naturii. Aborigenii locali o numeau Mosi-oa-Tunya. Cascada Victoria, numita dupa faimoasa regina britanica, se intinde intre cele doua tari moderne, Zambia si Zimbabwe. Aici traiesc patruzeci de specii de pesti si aproximativ optzeci de specii de animale, existand si un vultur tipator care se hraneste in principal cu peste.
9. Serengeti
Un parc national de aproape cincisprezece mii de kilometri patrati. Aici sunt nopti reci si zile calde, temperatura medie este de aproximativ douazeci de grade Celsius. Aici traiesc elefanti, rinoceri si zebre, precum si feline, reprezentate de leu, ghepard si leopard.
Numele este destul de simbolic, in limba Maasai Serengeti inseamna „campii fara margini”. Parcul national a fost creat in 1951, iar treizeci de ani mai tarziu a aparut pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
10. Seychelles
Simbolul luxului adevarat si bijuteria turismului oceanic. Situat pe harta la nord de Madagascar, are o suprafata de numai 455 de kilometri patrati si o populatie de o suta de mii de locuitori.
Urmele portugheze, britanice sau indiene si arabe sunt vizibile si astazi: doua cincimi din tara sunt alcatuite din zone protejate. Natura de aici este cu adevarat extraordinara, iar localnicii nu au nicio intentie de a permite distrugerea ei.
Zeci de mii de broaste testoase, copaci creoli traditionali, palmieri si miros de vanilie si scortisoara. Insula Mahe, care este centrul turismului, si capitala sa, Victoria, ocupa aproximativ o treime din suprafata totala a insulelor Seychelles. Padure tropicala, un munte care se ridica la o inaltime de 800 de metri, plaje spatioase si perfecte – turisti din intreaga lume vin cu adevarat aici.