Ultima actualizare: 2 august 2024
Siturile religioase, fie ca este vorba despre pagoda de aur maiestuoasa, catedralele europene impresionante sau piatra sacra din Mecca, sunt impresionante, indiferent de preferintele dumneavoastra religioase. Cel mai adesea, oamenii care le-au construit aveau o intelegere destul de buna a arhitecturii, matematicii si artei si, prin urmare, le poti admira la nesfarsit! Sa ne amintim de unele dintre ele si sa le admiram inca o data?
Varanasi: flacara eterna
Varanasi, unul dintre cele sapte orase sfinte ale Indiei, este un loc de cult special in hinduism. Potrivit legendelor antice, acest oras a fost creat prin vointa zeului Shiva, astfel incat astazi unul dintre principalele centre de pelerinaj aici este templul de aur al lui Kashi Vishwanath. Invaluita intr-o aura de mister si reverenta, atrage credinciosii din intreaga lume.
Cu toate acestea, adevaratul suflet al orasului Varanasi este raul sacru Gange – un simbol al vietii, purificarii si renasterii. Pelerinii din toata India coboara pe ghats – numeroase scari care duc la apele Gangelui – pentru a indeplini ritualuri de scaldat si de baut in apa sacra. Legendele spun ca Gangele are capacitatea unica de a curata pacatele si de a vindeca boli.
De o importanta deosebita pentru hindusi este oportunitatea de a fi incinerat pe malurile Gangelor din Varanasi: conform credintelor, acest lucru permite sufletului sa paraseasca ciclul renasterii si sa obtina moksha – eliberare si beatitudine eterna. Pe doua dintre cele 87 de ghat-uri din Varanasi, focurile pentru ritualurile funerare nu se sting nici un minut, creand un spectacol impresionant si in acelasi timp mistic.
In fiecare seara, la Dasashwamedh ghat, are loc fascinanta ceremonie Ganga Aarti – un ritual de foc insotit de intonare de rugaciuni si muzica.
Kailash: piramida tibetana
Muntele Kailash, intr-o parte retrasa a muntilor tibetani, este un obiect de cult pentru mai multe religii ale lumii. Semanand cu o piramida de forma cu laturile orientate spre directiile cardinale, cu crapaturi pe peretele sudic formand un simbol stravechi, a devenit un simbol sacru pentru multi credinciosi.
- In traditia hindusa, Kailash este considerat habitatul zeului Shiva si al sotiei sale Parvati.
- Pentru budisti, este casa lui Buddha Chakrasamvara, o zeitate care este adesea infatisata intr-o dispozitie furioasa.
- Adeptii lui Bon , o veche traditie religioasa tibetana, sunt increzatori ca fondatorul lor Shenrab Miwo a coborat din cer pe Kailash.
- Credinciosii jainismului percep Kailash ca fiind locul in care primul Tirthankara a obtinut moksha (eliberarea).
Kailash atrage magnetic pelerini din toata lumea, dar nu sa urce la varf – acest lucru este considerat sacrilegiu. In schimb, credinciosii efectueaza o kora , o circumambulare rituala a muntelui.
Interesant este ca budistii si hindusii fac acest lucru in sensul acelor de ceasornic, in timp ce adeptii jainismului si ai Bonului merg in directia opusa.
Biserica Las Lajas: ca intr-un basm
Bazilica Las Lajas, ascunsa intr-un canion deasupra unui rau naprasnic, seamana cu un castel dintr-un basm cu turnulete neogotice, ferestre inalte si arcade ascutite! Acest loc nu este doar foarte frumos, dar se mandreste si cu o istorie uimitoare, ale carei radacini se afla la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Potrivit legendei, indiana Maria Mueses si fiica ei surdo-muta Rosa s-au refugiat de o furtuna intr-o pestera din apropierea satului Ipiales. Aceasta pestera era cunoscuta pentru legendele sale mistice. Cand Rose a exclamat brusc cand a vazut imaginea unei femei care tinea un copil in brate, a fost perceputa ca un miracol si descoperirea unei imagini miraculoase a Fecioarei Maria. De atunci, locul a devenit un loc de pelerinaj pentru multi credinciosi care cauta vindecare si mangaiere.
Bazilica moderna Las Lajas, a carei constructie a durat 33 de ani si a fost finalizata in 1949, a devenit un simbol al acestei legende. O caracteristica aparte a bazilicii este altarul sau, amplasat in asa fel incat chipul miraculos al Fecioarei Maria se afla in centrul ei. De-a lungul drumului catre templu exista un zid cu multumiri de la pelerinii vindecati, fiecare dintre acestea fiind o marturie a credintei si a minunilor asociate cu acest sfant lacas.
Templul de Aur: Faceti cunostinta cu sikhii
Templul de Aur, situat in orasul Amritsar, este cel mai venerat loc al sikhismului. Sikhismul se distinge prin respingerea austeritatii, a inegalitatii sociale si a ritualurilor complexe, acordand o mare importanta meditatiei pentru a atinge unitatea cu Dumnezeul suprem. Sikhii pot fi recunoscuti dupa turbanele lor traditionale, barbile lungi si poarta intotdeauna cu ei obiecte simbolice: un pumnal, un pieptene, o bratara de otel si o lenjerie speciala de kachera .
Templul este deschis oricui, indiferent de religie sau nationalitate, trebuie doar sa va descaltati inainte de a intra si sa va acoperiti capul cu o esarfa in semn de respect. Una dintre caracteristicile templului este o cantina gratuita in care tuturor vizitatorilor se servesc mancare delicioasa.
Pagoda Shwedagon: Comoara Myanmarului
Pagoda Shwedagon din Myanmar este o adevarata capodopera a artei religioase, atingand o inaltime de 99 de metri si acoperita cu un strat de aur. Este uimitoare prin frumusetea si bogatia ei: bijuteriile ei includ mii de pietre pretioase – rubine, safire, topaze si 4.531 de diamante, dintre care cel mai mare este comparabil ca marime cu o nuca. In jurul pagodei principale sunt multe pagode mai mici, care stralucesc si stralucesc la soare, precum palatele ceresti deasupra orasului Yangon.
Inima Pagodei Shwedagon sunt relicvele sacre, printre care se numara cele opt fire de par ale lui Buddha Shakyamuni, precum si relicvele celor trei predecesori ai sai. O vizita in acest loc nu este doar o oportunitate de a atinge altarul, ci si o sansa unica de a afla mai multe despre traditiile budiste. Ghizii ii ajuta pe vizitatori sa stabileasca ziua saptamanii nasterii lor si sa efectueze un ritual de spalare a statuii patronului zilei, despre care se crede ca aduce purificare spirituala si acumuleaza karma pozitiva.
Mecca: sufletul islamului
Mecca este un oras care are o semnificatie speciala pentru musulmanii din intreaga lume. Este cunoscut drept locul de nastere al profetului Muhammad, care s-a nascut aici in 571. Intr-o pestera de langa Mecca, lui Mohamed a primit prima revelatie de la Allah, care a pus bazele islamului. In anul 630, Mahomed, intorcandu-se din Medina, a unit Mecca sub steagul islamului, transformand-o in centrul spiritual si religios al noii credinte.
Cel mai important altar din Mecca este Kaaba cu Piatra Neagra, care era un obiect de cult chiar inainte de aparitia Islamului. Musulmanii din intreaga lume se roaga cu fata la Mecca. Hajj , pelerinajul la Mecca, este considerat o datorie a fiecarui musulman a carui sanatate si situatie financiara o permit.
Solovki: la capatul lumii
Insulele Solovetsky sunt un loc in care istoria a lasat o amprenta ambigua.
- Chiar si in cele mai vechi timpuri, aici au fost ridicate misterioase labirinturi de piatra, movile si dolmene, al caror scop este inca invaluit in mister.
- In secolul al XV-lea aici s-au stabilit calugari ortodocsi, intemeind o manastire, care s-a transformat ulterior in cetate la granita.
- Din secolul al XVIII-lea, zidurile manastirii au devenit o inchisoare pentru multi prizonieri nobili, printre care contele Tolstoi si printul Vasily Dolgorukov.
- Cu toate acestea, cel mai rau lucru s-a intamplat aici in perioada 1923-1933, cand Insulele Solovetsky s-au transformat intr-un loc de represiune in masa – SLON, o tabara speciala.
Acum cladirile istorice au fost restaurate si sunt incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar slujbele religioase au fost reluate in manastire. Cu toate acestea, atmosfera insulelor este inca plina de mister, iar amintirile dificile amintesc de trecutul complex al acestor locuri.
Muntele Huashan: o atractie pentru pasionatii de sporturi extreme
Huashan este unul dintre cei cinci munti sacri ai Chinei, venerati in taoism. Acesti giganti de munti, inconjurati de legende maiestuoase, sunt un simbol al lumii spirituale, unitatii si armoniei Chinei.
Aranjate intr-o ordine stricta, ele formeaza un model indreptat spre directiile cardinale, cu Huashan, Muntele Inflorit, spre vest. Puteti ajunge in varf fie cu telecabina, fie pe jos, vizitand sanctuarele taoiste pe parcurs.
Cele cinci varfuri care incoroneaza Huashan simbolizeaza importanta numarului 5 in taoism. Unul dintre varfuri, South, sau Falling Goose Peak, a devenit faimos datorita „Trail of Death” – o poteca ingusta pe scanduri batute in cuie pe o stanca abrupta.
Zidul de Vest: o rugaciune de 2.000 de ani
In 586 i.Hr. Babilonienii au distrus Primul Templu al Ierusalimului, construit de regele Solomon, care era centrul spiritual al poporului evreu. Multe secole mai tarziu, in jurul anului 70 d.Hr., al doilea Templu al Ierusalimului, reconstruit de regele Irod, a fost si el distrus, de data aceasta de catre romani. Din acest templu magnific, a ramas doar o parte din zid si nu templul in sine, ci zidul care a intarit Muntele Templului.
Acest zid, cunoscut sub numele de Zidul de Vest sau Zidul Plangerii, a devenit de atunci cea mai sfanta relicva a iudaismului. Credinciosii vin la ea sa se roage, sa planga, sa lase note cu rugaciuni si cereri – si sa mentina credinta ca cel de-al treilea templu al Ierusalimului, simbol al unitatii poporului evreu, va fi construit candva pe acest sit istoric.