Ultima actualizare: 2 august 2024
Varful inalt si legendar al Everestului este visul multora care decid sa exploreze cotele montane ale lumii. Cu toate acestea, in zonele inalte de peste 8000 de metri, apar standarde morale complet diferite: multi alpinisti trec nepasatori pe langa cadavrele celor decedati. Fiecare stie ca ar putea sa nu se mai intoarca. De ce se intampla asta? Este vorba de cruzime sau de instinctul de supravietuire care prevaleaza in aceste conditii vitrege?
Punctul de neintoarcere
Pe Everest (nu uitati, are 8848 de metri), de la o altitudine de aproximativ 8000 de metri, incepe o zona cunoscuta sub numele de „zona mortii”, unde nivelul de oxigen este critic de scazut. In timpul ascensiunii, alpinistul risca sa se umfle creierul sau plamanii, poate pierde vederea, poate ingheta sau isi poate pierde puterea.
La altitudine totul se schimba. Esti la limita dintre viata si moarte, iar acest lucru iti afecteaza sentimentele, perceptiile si perceptia timpului. Culorile, gustul, mirosul – totul se schimba.
Din 1953, cand primii alpinisti au escaladat Everestul, peste 200 de oameni au murit aici. Unii dintre ei au fost vazuti inca in viata, dar au fost lasati sa moara, deoarece era imposibil sa li se ofere asistenta in aceasta situatie.
Punctul de neintoarcere pe Everest este la 8300 de metri. O sectiune foarte dificila a traseului incepe mai sus. Tot echipamentul, imbracamintea si echipamentul unui alpinist cantareste cel putin 90 de kilograme si este pur si simplu imposibil pentru el sa coboare singur, iar trei sau patru persoane nu se pot deplasa pe o carare ingusta.
Acolo este de trei ori mai putin oxigen decat la nivelul marii, iar acest lucru afecteaza foarte mult performanta. Un alpinist a descris acest lucru ca si cum te-ai afla in fata mortii unei persoane bolnave care abia poate sa se ridice din pat si sa se deplaseze pana la toaleta in papuci de casa – urcam pe varf in aceasta stare.
Cand vezi ca cineva este deja intins si nu se misca, nu esti surprins de acest lucru, ci continui sa mergi. Alpinistii nu sunt oameni fara suflet, sunt intotdeauna gata sa ajute, dar in munti domnesc conditii dure.
Pe Everest, aprovizionarea cu oxigen este esentiala. Esti complet dependent de oxigen, iar rezerva este limitata. Daca incepi sa ajuti altii si aproape ca ramai fara oxigen, in cele din urma veti ramane amandoi fara oxigen si veti muri amandoi.
Cateodata, cel mai bun lucru de facut este sa contactati tabara de baza, unde rezervele de oxigen sunt intotdeauna disponibile. In cele mai multe cazuri, alpinistii se limiteaza la a calca peste cadavre si a merge mai departe, deoarece este inutil sa ceara mai mult in aceste conditii.
Cel mai important lucru este sa te intorci in viata
De cele mai multe ori, cadavrele alpinistilor care nu au ajuns in varf sau au murit in timpul coborarii raman in munti pentru totdeauna. Cel mai mult pe care altii il pot face este sa le indeparteze de pe traseu.
Astazi, alpinistii spun, in general, ca „vechile si familiarele” cadavre au devenit mai putin vizibile de-a lungul traseului. De exemplu, legendarii „Pantofi verzi”, care serveau ca un ghid sigur la o altitudine de 8500 de metri, nu mai sunt vizibili.
Iubirea de sine este corecta?
De ce sa mergi in varf daca nu vrei sa ajuti un prieten intr-un moment dificil? Muntii sunt doar o gramada de pietre, zapada si gheata. Restul este o chestiune de psihologie. In munti , o persoana isi arata adevarata esenta, aici se manifesta atat cele mai josnice, cat si cele mai nobile sentimente pe care le are. Muntii nu schimba o persoana, ei doar arata cine este..
Unora le este greu sa ceara ajutor din cauza mandriei lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru barbatii (experimentati sau bogati) care, in ciuda experientei si profesionalismului lor, nu sunt gata sa accepte nici macar un ajutor minim. Nu reusesc sa treaca pe langa ei si incepe jocul de a fi un erou, care este periculos pentru toata lumea.
Pretul ridicat
De la sfarsitul secolului al XX-lea, Everestul a fost escaladat de grupuri comerciale conduse de ghizi montani care le ofera alpinistilor tot ce au nevoie, inclusiv mancare, iaci pentru ridicarea incarcaturilor, rezervoare de oxigen si serpasi care transporta echipamentul si fixeaza franghiile.
O ascensiune comerciala pe Everest costa cateva sute de mii de dolari, iar expeditia poate dura pana la doua luni. Pentru ghizii profesionisti, aceasta este atat o pasiune, cat si o sursa de venituri bune. Pentru alpinistii care sunt condusi spre varf, Everestul este un vis ambitios; aproape fiecare alpinist viseaza sa ajunga pe „acoperisul lumii”.
Rolul unui ghid intr-o expeditie comerciala este foarte diferit de cel al unui lider de ascensiune sportiva. Ghizii poarta o mare responsabilitate pentru siguranta si succesul intregului grup; ei trebuie nu numai sa le ofere clientilor echipamentul si oxigenul necesar, ci si sa fie capabili sa rezolve problemele care apar in timpul ascensiunii. Ghizii lucreaza ca psihologi si servesc ca lideri care trebuie sa stabileasca o relatie cu fiecare membru al grupului si sa-i ajute sa depaseasca dificultatile fizice si psihologice.
Cataratorii nu cuceresc varful, ci pe ei insisi.
Escaladarea Everestului este o poveste filozofica si spirituala in care fiecare ascensiune comporta riscuri serioase. Ghizii experimentati incearca sa minimizeze riscurile, dar, desigur, nu pot exclude situatiile de forta majora. Alpinistii care merg pe munte trebuie sa inteleaga ca viata se va sfarsi in orice caz – doar ca aleg in acest fel calitatea vietii in detrimentul duratei ei.
Oricine urca pe „acoperisul lumii” (si, de fapt, pe orice munte) trebuie sa fie pregatit sa riste moartea: pe munte se pot vedea zece cadavre, ceea ce nu inseamna ca acesti oameni incercau sa moara sau ca erau mai prosti decat altii. Și ei se straduiau sa fie fericiti, sa cucereasca varful, dar soarta a hotarat altfel.
Citeste si asta…
- O lume montană minunată: 15 fapte despre munți care te vor uimiUn cântec celebru spune că mai frumoși decât munții pot fi doar munții. Dar în realitate, 72% dintre ruși nu… Citește mai mult: O lume montană minunată: 15 fapte despre munți care te vor uimi
- Top 10 Atractii de Vizitat in Roma in 2024 – Ghid de CalatorieUltima actualizare: 2 august 2024Bine ati venit in Roma, capitala vesnica a lumii! Acest oras minunat, infiintat cu peste 2.700… Citește mai mult: Top 10 Atractii de Vizitat in Roma in 2024 – Ghid de Calatorie
- De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale EuropeiDescoperiti 10 dintre cele mai interesante si mai putin cunoscute destinatii culinare din Europa, de la Gent in Belgia la insula Skye din Scotia. Bucurati-va de o calatorie gastronomica unica!
- Ce sa luati la drum daca calatoriti cu copiiGaseste recomandari utile despre ce jucarii si obiecte vei avea nevoie pentru calatoria cu copiii tai, indiferent daca mergeti cu masina, trenul sau avionul.
- Africa este cel mai religios continent. Cum salveaza ea crestinismul mondial (si islamul in acelasi timp)Africa demonstreaza ca schimbarile de amploare in principiile de viata pot avea loc intr-o singura generatie. Harta sa religioasa unica si dinamica joaca un rol vital in viitorul crestinismului si islamului.
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.