Vârful înalt și legendar al Everestului este visul multora care decid să exploreze cotele montane ale lumii. Cu toate acestea, în zonele înalte de peste 8000 de metri, apar standarde morale complet diferite: mulți alpiniști trec nepăsători pe lângă cadavrele celor decedați. Fiecare știe că ar putea să nu se mai întoarcă. De ce se întâmplă asta? Este vorba de cruzime sau de instinctul de supraviețuire care prevalează în aceste condiții vitrege?
Conținut articol
Punctul de neîntoarcere
Pe Everest (nu uitați, are 8848 de metri), de la o altitudine de aproximativ 8000 de metri, începe o zonă cunoscută sub numele de “zona morții”, unde nivelul de oxigen este critic de scăzut. În timpul ascensiunii, alpinistul riscă să se umfle creierul sau plămânii, poate pierde vederea, poate îngheța sau își poate pierde puterea.

La altitudine totul se schimbă. Ești la limita dintre viață și moarte, iar acest lucru îți afectează sentimentele, percepțiile și percepția timpului. Culorile, gustul, mirosul – totul se schimbă.
Din 1953, când primii alpiniști au escaladat Everestul, peste 200 de oameni au murit aici. Unii dintre ei au fost văzuți încă în viață, dar au fost lăsați să moară, deoarece era imposibil să li se ofere asistență în această situație.

Punctul de neîntoarcere pe Everest este la 8300 de metri. O secțiune foarte dificilă a traseului începe mai sus. Tot echipamentul, îmbrăcămintea și echipamentul unui alpinist cântărește cel puțin 90 de kilograme și este pur și simplu imposibil pentru el să coboare singur, iar trei sau patru persoane nu se pot deplasa pe o cărare îngustă.

Acolo este de trei ori mai puțin oxigen decât la nivelul mării, iar acest lucru afectează foarte mult performanța. Un alpinist a descris acest lucru ca și cum te-ai afla în fața morții unei persoane bolnave care abia poate să se ridice din pat și să se deplaseze până la toaletă în papuci de casă – urcăm pe vârf în această stare.
Când vezi că cineva este deja întins și nu se mișcă, nu ești surprins de acest lucru, ci continui să mergi. Alpiniștii nu sunt oameni fără suflet, sunt întotdeauna gata să ajute, dar în munți domnesc condiții dure.

Pe Everest, aprovizionarea cu oxigen este esențială. Ești complet dependent de oxigen, iar rezerva este limitată. Dacă începi să ajuți alții și aproape că rămâi fără oxigen, în cele din urmă veți rămâne amândoi fără oxigen și veți muri amândoi.
Câteodată, cel mai bun lucru de făcut este să contactați tabăra de bază, unde rezervele de oxigen sunt întotdeauna disponibile. În cele mai multe cazuri, alpiniștii se limitează la a călca peste cadavre și a merge mai departe, deoarece este inutil să ceară mai mult în aceste condiții.
Cel mai important lucru este să te întorci în viață
De cele mai multe ori, cadavrele alpiniștilor care nu au ajuns în vârf sau au murit în timpul coborârii rămân în munți pentru totdeauna. Cel mai mult pe care alții îl pot face este să le îndepărteze de pe traseu.
Astăzi, alpiniștii spun, în general, că “vechile și familiarele” cadavre au devenit mai puțin vizibile de-a lungul traseului. De exemplu, legendarii “Pantofi verzi”, care serveau ca un ghid sigur la o altitudine de 8500 de metri, nu mai sunt vizibili.

Iubirea de sine este corectă?
De ce să mergi în vârf dacă nu vrei să ajuți un prieten într-un moment dificil? Munții sunt doar o grămadă de pietre, zăpadă și gheață. Restul este o chestiune de psihologie. În munți , o persoană își arată adevărata esență, aici se manifestă atât cele mai josnice, cât și cele mai nobile sentimente pe care le are. Munții nu schimbă o persoană, ei doar arată cine este..
Unora le este greu să ceară ajutor din cauza mândriei lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru bărbații (experimentați sau bogați) care, în ciuda experienței și profesionalismului lor, nu sunt gata să accepte nici măcar un ajutor minim. Nu reușesc să treacă pe lângă ei și începe jocul de a fi un erou, care este periculos pentru toată lumea.

Prețul ridicat
De la sfârșitul secolului al XX-lea, Everestul a fost escaladat de grupuri comerciale conduse de ghizi montani care le oferă alpiniștilor tot ce au nevoie, inclusiv mâncare, iaci pentru ridicarea încărcăturilor, rezervoare de oxigen și șerpași care transportă echipamentul și fixează frânghiile.
O ascensiune comercială pe Everest costă câteva sute de mii de dolari, iar expediția poate dura până la două luni. Pentru ghizii profesioniști, aceasta este atât o pasiune, cât și o sursă de venituri bune. Pentru alpiniștii care sunt conduși spre vârf, Everestul este un vis ambițios; aproape fiecare alpinist visează să ajungă pe “acoperișul lumii”.
Rolul unui ghid într-o expediție comercială este foarte diferit de cel al unui lider de ascensiune sportivă. Ghizii poartă o mare responsabilitate pentru siguranța și succesul întregului grup; ei trebuie nu numai să le ofere clienților echipamentul și oxigenul necesar, ci și să fie capabili să rezolve problemele care apar în timpul ascensiunii. Ghizii lucrează ca psihologi și servesc ca lideri care trebuie să stabilească o relație cu fiecare membru al grupului și să-i ajute să depășească dificultățile fizice și psihologice.
Cățărătorii nu cuceresc vârful, ci pe ei înșiși.
Escaladarea Everestului este o poveste filozofică și spirituală în care fiecare ascensiune comportă riscuri serioase. Ghizii experimentați încearcă să minimizeze riscurile, dar, desigur, nu pot exclude situațiile de forță majoră. Alpiniștii care merg pe munte trebuie să înțeleagă că viața se va sfârși în orice caz – doar că aleg în acest fel calitatea vieții în detrimentul duratei ei.

Oricine urcă pe “acoperișul lumii” (și, de fapt, pe orice munte) trebuie să fie pregătit să riște moartea: pe munte se pot vedea zece cadavre, ceea ce nu înseamnă că acești oameni încercau să moară sau că erau mai proști decât alții. Și ei se străduiau să fie fericiți, să cucerească vârful, dar soarta a hotărât altfel.
Citește și asta…
- Ce este remarcabil la Peștera Dragonului de pe insula Mallorca?Peștera Dragonului de pe insula Mallorca oferă o experiență vizuală unică, cu stalactite impresionante și Lacul Martel. Descoperiți un spectacol de sunet și lumină subteran inedit, o invitație într-o lume de poveste. Vizitați acum pentru o aventură memorabilă!
- 12 Motive întemeiate pentru a vizita Hong KongHong Kong își deschide porțile pentru călători oferind o gamă variată de atracții turistice, de la cumpărături până la gastronomie diversă. Acest articol vă ghidă prin cele 12 motive principale pentru care trebuie să vizitați acest oraș vibrant.
- 9 Locuri frumoase de vizitat în IndoneziaIndonezia turistică oferă o varietate fascinantă de destinații, de la plajele idilice din Insulele Gili la exotica Nusa Penida. Acest articol prezintă cele 9 locuri esențiale de vizitat pentru o experiență completă și inedită în Indonezia, invitându-vă să descoperiți frumusețile sale naturale și culturale.
- Groenlanda: 7 fapte interesante despre cea mai mare insulă de pe PământGroenlanda, cea mai mare insulă a Pământului, îți dezvăluie 7 aspecte fascinante. De la orașul capitală Nuuk, la limba complexă groenlandeză și până la condițiile climatice neașteptat de moderate, articolul îți oferă o perspectivă unică asupra acestei destinații exotice. Explorează acum misterele Groenlandei!
- De ce în Italia se bea Cappuccino doar dimineațaEspresso și Cappuccino: înțelege cultura cafelei italiene. Află cum se diferențiază ritualurile de cafea în Italia față de restul lumii.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.