Ultima actualizare: 2 august 2024
In Italia , cultura consumului de cafea este semnificativ diferita de alte tari. Italienii se bucura de cafea nu doar dimineata, ci pe tot parcursul zilei: dupa-amiaza este espresso, cunoscut si sub denumirea de caffè normale, iar seara, dupa o masa copioasa, multi se rasfata cu cafea decofeinizata.
Și in timpul zilei, locuitorii din „boot” viziteaza adesea barurile locale pentru a se bucura de diferite variante ale bauturii, inclusiv coretto , cafea cu lichior, sau freddo , cafea cu gheata.
Traditii italiene de cafea
Cafeaua a fost adusa in Europa de catre comerciantii din Venetia , care au adus-o din Istanbul , capitala otomana de atunci. Venetienii nu numai ca au invatat cum sa prajeasca si sa prepare cafea in mod corespunzator, dar au si putut sa insufle populatiei lor dragostea de a bea aceasta bautura in fiecare zi.
Cea mai senina Republica Venetia a devenit parte a Republicii Napoleonice Italia in 1797 , apoi a revenit pentru scurt timp sub coroana monarhilor austro-ungari, dar a reusit sa insufle compatriotilor sai traditiile bogate de cafea din trecutul sau istoric.
Italia a jucat un rol cheie in modelarea culturii moderne a cafelei. Cele mai multe dintre bauturile noastre preferate de cafea au nume italiene, reflectand influenta semnificativa a tarii asupra industriei globale a cafelei. Aici a fost inventat espressorul si s-a creat o cultura a consumului de espresso si, prin urmare, Italia poate purta pe buna dreptate numele republicii cafelei!
Regula 1. Espresso este totul
In Italia, termenul „ cafea ” ( un caffè ) se refera de obicei la espresso . Aceasta bautura de cafea bogata si puternica este un clasic al culturii cafelei italiene.
Pentru cei care prefera o bautura mai putin concentrata, exista optiunea espresso lungo , care contine mai multa apa. Pentru iubitorii de cafea mai tare, espresso-ul ristretto este potrivit – se mandreste cu o concentrare crescuta si luminozitate a gustului, literalmente o doza de vivacitate .
Diversitatea culturii italiene de cafea se reflecta in caracteristicile regionale ale retetelor de cafea. De exemplu, in sudul Italiei , este populara cafeaua alla nocciola , care este un espresso spumos cu crema de alune. In Sardinia si Sicilia, ei beau adesea cafea coreto – espresso cu adaos de lichior puternic.
Cand vine vorba de bauturi de cafea cu lapte, fiecare dintre ele are si propriul nume. Cappuccino ( cappuccino ) este cunoscut in intreaga lume, dar exista o versiune italiana speciala (chiar si variante – amintiti-va specificul local!), care este greu de reprodus cu exactitate in afara Italiei. Merita sa ne amintim ca pur si simplu „ latte ” ( latte ) in Italia inseamna „ lapte ”, asa ca daca doriti cafea cu lapte, ar trebui sa comandati „ cafe latte ”.
De asemenea, este important de retinut ca astfel de bauturi de cafea cu lapte sunt de obicei consumate in Italia numai inainte de pranz.
Regula 2. Fara lapte dupa ora 12.00
Cappuccino este o bautura populara, s-ar putea spune, clasica de dimineata, mai ales in regiunea Veneto, unde 74% dintre locuitori il beau, adesea savurat cu brioche cremoase. Aceasta bautura de cafea rafinata cu spuma densa de lapte este servita in mod traditional in cani mici de pana la 200 ml. Cestile sunt deosebite, de obicei albe, cu peretii grosi, astfel incat cafeaua sa ramana fierbinte mai mult timp. Cappuccino este servit cu un croissant, chifla briosa sau mai multe dulciuri de la patiserie.
Țara are traditia de a nu bea bauturi de cafea cu lapte dupa amiaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca cappuccino si latte sunt considerate produse pentru micul dejun sau gustari usoare de dimineata; Se crede ca laptele dupa pranz poate afecta negativ digestia. In zonele turistice, cappuccino sau latte pot fi servite in orice moment, dar chiar si acolo chelnerul poate intreba daca esti sigur de alegerea ta.
In Italia, espresso-ul este baut in mod traditional dupa cina, nefiind considerat un obstacol in calea unui somn sanatos si sanatos.
Regula 3. Cafenea si cafenea Coperto
Fiecare cartier italian are cu siguranta propriul bar de cafea, care este considerat un reper local si isi deschide portile primilor vizitatori inca de la 6:30 dimineata. Acesta este un loc in care nu numai ca te poti bucura de espresso aromat la bar, dar poti si discuta cu barista.
Profesionistii in cafea isi recunosc cu usurinta clientii obisnuiti si ii servesc cu o atentie deosebita, servind bauturi si distrand oaspetii cu conversatii usoare despre treburile de zi cu zi. Barista poarta de obicei o camasa alba, adesea insotita de o vesta inchisa la culoare: o nota profesionala.
Un punct important in cultura cafelei italiene este ca costul cafelei include deja serviciul barista, dar nu si ospatarul.
Aici apare conceptul de coperto , ceea ce inseamna o taxa suplimentara pentru serviciul in restaurante si cafenele. Aceasta taxa se percepe daca decideti sa va asezati la o masa in interiorul unitatii sau pe strada si poate varia in functie de locatie – de la o suma simbolica „cine va da cat” la cativa euro in locurile turistice populare.
Prin urmare, in Italia prefera sa bea cafea la tejghea pentru a evita costurile suplimentare pentru coperto. Apropo, in Italia nu este obisnuit sa luati cafeaua „to go” in pahare de plastic: acest lucru este considerat inestetic si, in plus, afecteaza gustul bauturii. In schimb, ar trebui sa te bucuri de cafea dintr-o ceasca adevarata, cu desert sau chifle cu crema. Doar in picioare.
Regula 4. Cafeaua prajita intunecata este o mostenire a Italiei
Cafeaua italiana este renumita pentru stilul sau unic de prajire – la o culoare neagra profunda si bogata. Acest lucru nu numai ca creeaza un gust distinctiv, dar este si un semn distinctiv al culturii nationale a cafelei. Gradul de friptura poate varia in diferite regiuni ale Italiei , dar chiar si friptura locala „deschisa” va fi mai inchisa decat intunecata pentru locuitorii unor tari precum Scandinavia, Australia sau SUA .
De asemenea, le place un amestec de boabe Arabica si Robusta. Aceasta alegere nu este intamplatoare: Robusta ofera bauturii putere suplimentara, face consistenta cafelei mai densa si mai stabila, oferind astfel un gust armonios si bogat. Amestecul va permite sa obtineti echilibrul perfect intre profunzimea gustului si bogatia aromei.
Regula 5. Nu corporatiilor transnationale
In Italia , devotamentul fata de traditiile locale de cafea si respectul pentru afacerile locale nu sunt o fraza goala, mai ales in zonele care nu sunt stricate de atentia turistilor. Italienii sunt mandri de cafenelele lor istorice, care adesea dureaza decenii si devin o parte importanta a comunitatii. Un barista intr-un astfel de loc nu este doar un angajat, ci o figura semnificativa, un simbol al ospitalitatii si un simbol al cafelei de calitate.
Renumite lanturi de cafea precum Starbucks au intampinat dificultati in incercarea de a patrunde pe piata italiana: incapabili sa faca fata concurentei cu cei care, cu toate drepturile, ar fi trebuit sa se tarasca cu coada intre picioare, s-au limitat doar la un numar mic de cafenele din Roma, Venetia, Milano si alte centre turistice . Nici macar acele lanturi de cafea care incearca sa patrunda in Italia punand in valoare istoria sau traditiile italiene, precum Costa Coffee, nu si-au reusit sa-si castige locul la soare!