Să scapi de kilogramele în plus este o misiune dificilă. Dietele, exercițiile fizice și o mentalitate pozitivă nu vă permit întotdeauna să bifați în agenda dumneavoastră râvnita frază “slăbiți x kilograme”. Vă spunem de ce se întâmplă acest lucru și cum puteți accelera acest proces dificil.
Fără dulciuri și făinoase, exerciții fizice dimineața și antrenament după serviciu – aceste elemente obligatorii se regăsesc în planul fiecărei slăbituri. Cel mai probabil, astfel de caracteristici stricte ale proiectului numit “Scăpați x kilograme în trei luni”, într-adevăr, pot aduce rezultatele lor pozitive, dar, de multe ori, după atingerea unui platou, greutatea poate începe să revină și, în cel mai rău caz, într-un volum dublu.
De ce se întâmplă acest lucru, este imposibil de spus fără echivoc, putem doar să presupunem. Am adunat zece dintre cele mai probabile motive care stau în calea siluetei ideale și a unei talii subțiri.
Conținut articol
Boli
Este necesar să abordăm procesul de pierdere în greutate cu toată responsabilitatea. La urma urmei, kilogramele în plus nu sunt doar schimbări vizuale, ci și schimbări uriașe în interiorul corpului. Pe unele dintre ele le putem controla, de exemplu, urmărindu-ne obiceiurile de somn sau reducând cantitatea de stres, dar există și factori pe care nu îi putem influența (fizicul, genele, schimbările legate de vârstă și altele).
Dacă ți-ai schimbat dieta, transpiri viguros în sala de sport, iar cifrele de pe cântar nu scad, cel mai probabil, unele caracteristici ale corpului tău sunt împotriva planului tău. De cele mai multe ori, principalele obstacole sunt bolile, printre care: tiroida, diabetul, depresia (în cazul în care este tratată cu antidepresive) și tensiunea arterială ridicată (dacă slăbănogul ia beta-blocante pentru a o regla).

Pentru a evita daune suplimentare pentru sănătatea dumneavoastră și pentru a vă atinge totuși obiectivul, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră, care vă va sfătui și vă va ajuta să găsiți o cale sigură de ieșire din această situație.
Lipsa unui somn adecvat
Dacă nu dormiți suficient de mult în mod regulat, nu ar trebui să fiți surprins de faptul că lucrurile nu pornesc. Un studiu din 2006 a constatat că femeile care dormeau doar cinci ore sau mai puțin pe noapte luau mult mai multe kilograme decât cele care dormeau șapte ore complete de somn. De ce se întâmplă acest lucru?
Există mai multe motive pentru care lipsa somnului poate afecta negativ sănătatea și performanța noastră:
- Energie redusă: Dacă sunteți obosiți, este posibil să anulați un antrenament sau să nu aveți energia necesară pentru a finaliza sarcinile zilnice.
- Creșterea senzației de foame: Pierderea somnului de calitate pe termen lung poate provoca senzația de foame, chiar dacă alimentația ta este ajustată. Deficitul de somn poate afecta secreția de cortizol, unul dintre hormonii care reglează apetitul.
- Probleme de sănătate mentală: Lipsa somnului poate provoca sentimente de slăbiciune, iritabilitate și confuzie care, în cele din urmă, se transformă în depresie severă persistentă.
Pentru a evita aceste probleme, este important să dormiți suficient și să vă treziți și să vă culcați la aceeași oră în mod regulat. Înainte de culcare, puneți gadgeturile deoparte, astfel încât acestea să nu vă irite sistemul nervos. [1]
Suprasolicitarea și stresul
Suprasolicitarea constantă are multe consecințe neplăcute, contribuind la o serie de probleme de sănătate. Pentru a nu crește nivelul de cortizol, care influențează acumularea de grăsime în cavitatea abdominală și pentru a nu provoca pofte irezistibile de mâncare (bunăoară, probleme de “mâncat” probleme de “confort” alimente grase și dulci) este necesar să vă acordați o pauză în timpul zilei pentru a reduce gradul de tensiune.

Încearcă să canalizezi aburii pe care i-ai acumulat în ceva constructiv, cum ar fi o sesiune de antrenament de forță. Încearcă să practici yoga sau meditația, care îți pot aduce calm și liniște în viață.
Te grăbești
Dacă nu reușiți să slăbiți acum, acest lucru nu înseamnă că nu veți vedea niciodată rezultate pozitive. Amintiți-vă că organismul se adaptează treptat la schimbările de metabolism. Prin urmare, acordați-vă timp și răspundeți la câteva întrebări: “Sunt obiectivele mele de slăbire realiste?” și “Obțin rezultate?”.
Experții insistă asupra ideii că cea mai realistă imagine apare atunci când nu pierdeți mai mult de 2-2,5 kg într-o săptămână. Încercați, de asemenea, să nu vă concentrați doar asupra cifrelor pe cântar. În schimb, observați mai atent semnele: a devenit mai ușor să respirați și să vă mișcați, talia și șoldurile s-au subțiat, iar hainele voastre obișnuite vă simțiți mai largi.
Rețineți, de asemenea, că doar pentru că schimbările par mici într-o anumită zonă, asta nu înseamnă că nu se pierde grăsime în general. Adesea, sunt necesare cel puțin trei luni pentru a observa măcar câteva rezultate.
Nu uitați că procesul de pierdere în greutate nu este întotdeauna un drum drept, chiar dacă rămâneți consecvent cu planul vostru.
Mănânci prea mult
Unul dintre cei mai importanți factori în pierderea în greutate este numărul de calorii pe care le consumați și numărul de calorii pe care le ardeți. Pe de o parte, acest lucru poate părea evident, dar dacă nu îți urmărești cu strictețe caloriile zilnice, probabil că ai putea mânca mult mai mult decât crezi.

Studii recente, au arătat că cei mai mulți dintre noi subestimează cât de multă mâncare este consumată în realitate, de exemplu în cafenele și restaurante. Adevărul este că mulți trec cu vederea cele 300-800 kcal care afectează cu ușurință dinamica pierderii în greutate. Pentru a evita astfel de consecințe neplăcute, vă sfătuim să adoptați următoarele sfaturi.
- Analizează-ți dieta pentru a avea o privire mai obiectivă asupra obiceiurilor tale alimentare generale, astfel încât să poți căuta modalități de a reduce caloriile.
- Începeți să numărați numărul de calorii pe care ar trebui să le consumați pentru a vă menține greutatea.
- Începeți un jurnal alimentar pentru a înregistra ce vă face să mâncați sau ce vă descurajează să luați micul dejun, prânzul sau cina.
Nu vă petreceți weekendurile așa cum trebuie
Multe persoane care țin diete cad în capcana de a ține o dietă strictă în timpul săptămânii și de a se răsfăța cu obiceiuri nesănătoase în weekenduri. În timp ce luarea unei pauze este necesară, aceasta nu ar trebui să vă saboteze obiectivele de pierdere în greutate.
Pentru a pierde 2 kg de grăsime pe săptămână, trebuie să reduceți 500 de calorii prin dietă sau exerciții fizice. Dacă faceți acest lucru doar timp de cinci zile, este ca și cum ați face doi pași înapoi de la obiectivul dvs. Pentru a preveni acest lucru, încercați să nu vă lăsați pradă unui “binge fest”, evitați alimentele hipercalorice și continuați să faceți exerciții fizice. Iată câteva sfaturi pentru un weekend sănătos:
- Planificați din timp: Faceți un program pentru activitățile de weekend, inclusiv pentru exercițiile fizice și planificarea meselor. Acest lucru vă va ajuta să rămâneți pe drumul cel bun și să evitați deciziile impulsive.
- Rămâneți activi: Profitați de timpul liber pentru a vă implica în activități fizice care vă plac, cum ar fi drumețiile, mersul cu bicicleta sau înotul. Acest lucru vă va ajuta să ardeți calorii și să reduceți stresul.
- Mâncați cu atenție: Bucurați-vă de mesele dumneavoastră, dar fiți atenți la mărimea porțiilor și evitați să mâncați prea mult. Alegeți opțiuni sănătoase, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale.
- Rămâi hidratat: Beți multă apă pentru a vă menține hidratat și evitați băuturile zaharoase.
Urmând aceste sfaturi, vă puteți bucura de weekenduri fără să vă sabotați obiectivele de slăbire. Nu uitați, consecvența este cheia pentru a obține un succes pe termen lung.
Metabolismul tău este pe pauză
Metabolismul poate încetini din mai multe motive, dar unul dintre cele mai populare este vârsta. În medie, masa musculară scade cu aproximativ 4% la fiecare zece ani între 25 și 50 de ani. Acest lucru este important de reținut, deoarece masa musculară arde mai multe calorii decât grăsimea. Dacă acum câțiva ani ați consumat aceeași cantitate de calorii ca și astăzi, greutatea dumneavoastră ar putea crește în loc să scadă – nu ar trebui să fiți surprins de acest lucru. Cercetați-vă metabolismul și începeți să faceți exerciții fizice și să vă dezvoltați musculatura.

Nu faci suficiente exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt esențiale pentru pierderea în greutate și ajută la perfecționarea siluetei la fel de mult ca și o dietă strictă. Cu toate acestea, poate fi dificil să știi exact câte calorii arzi și dacă este suficient pentru a slăbi în siguranță.
Iată câteva sfaturi pentru a face exerciții fizice în mod eficient și sigur:
- Planifică-ți antrenamentele: Stabilește-ți un program de antrenament care să includă exerciții de mare intensitate timp de cel puțin 30 de minute, timp de 60 până la 90 de minute. Nu trebuie să te grăbești cu capul într-un astfel de maelstrom de două ore, deoarece corpul tău, care nu este obișnuit cu astfel de sarcini, pur și simplu nu poate rezista, ceea ce va duce la epuizare, rănire sau stres sever.
- Fă exerciții variate: Exercițiile trebuie să fie variate și ușor de gestionat. În plus, nu uita să fii activ prin pauze, făcând o plimbare înainte de culcare, făcând exerciții fizice și puțin stretching.
- Monitorizează-ți progresul: Înregistrează-ți progresul și ajustează-ți programul de antrenament în funcție de obiectivele tale. Acest lucru te va ajuta să rămâi motivat și să vezi rezultatele.
- Combinați exercițiile cu o dietă sănătoasă: Pentru a pierde în greutate în mod eficient, trebuie să combini exercițiile fizice cu o dietă sănătoasă și echilibrată. Află câte calorii trebuie să consumi zilnic și asigură-te că mănânci alimente bogate în nutrienți.
- Fii constant: Pentru a obține rezultate durabile, este important să fii constant și să faci exerciții fizice în mod regulat.
Prin urmare, dacă dorești să slăbești în mod eficient și să îți perfecționezi silueta, încearcă să faci exerciții fizice în mod regulat și să urmezi sfaturile de mai sus. Nu uita că este important să fii constant și să combini exercițiile fizice cu o dietă sănătoasă și echilibrată.
Ați ajuns la un platou
Absolut toată lumea care pune piciorul pe calea pierderii în greutate ajunge mai devreme sau mai târziu la un platou de slăbire. Atunci când organismul se adaptează la exerciții fizice, începe să utilizeze energia mai eficient și, după un timp, corpul începe să folosească mai puține calorii atunci când face aceleași exerciții. Acest lucru duce la faptul că pierderea în greutate va începe să încetinească și, de multe ori, se poate opri cu totul. Cele ce urmează vă pot ajuta să faceți față acestei situații:
- Schimbați-vă programul de exerciții fizice la fiecare cinci-șase săptămâni.
- Nu vă suprasolicitați făcând exercițiile.
- Consumați suficiente calorii pentru a vă menține nivelul de activitate.
Nu trebuie să slăbiți
Și dacă este adevărat? Gândiți-vă de ce ați crezut că aveți kilograme în plus în primul rând? În mintea celor mai mulți dintre noi stă o atitudine nerealistă cu privire la o greutate sănătoasă. Adesea, persoanele obeze sau supraponderale trebuie să slăbească, deoarece sunt predispuse la diabet și la diverse boli de inimă.

În cazul în care obiectivul tău este să urmărești tendințele modei și parametrii învechiți (!) 90/60/90, atunci nu te mira că nu sunt observate rezultatele prețuite. Acceptați faptul că o persoană care are o figură corpolentă și o înălțime mică, pierdeți în greutate la un “baston” este puțin probabil să reușească. Evaluați-vă cu sobrietate dorințele și caracteristicile figurii, pentru a nu fi dezamăgit în cele din urmă.
Foto: Shutterstock/
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.