Ultima actualizare: 2 august 2024
Sa scapi de kilogramele in plus este o misiune dificila. Dietele, exercitiile fizice si o mentalitate pozitiva nu va permit intotdeauna sa bifati in agenda dumneavoastra ravnita fraza „slabiti x kilograme”. Va spunem de ce se intampla acest lucru si cum puteti accelera acest proces dificil.
Fara dulciuri si fainoase, exercitii fizice dimineata si antrenament dupa serviciu – aceste elemente obligatorii se regasesc in planul fiecarei slabituri. Cel mai probabil, astfel de caracteristici stricte ale proiectului numit „Scapati x kilograme in trei luni”, intr-adevar, pot aduce rezultatele lor pozitive, dar, de multe ori, dupa atingerea unui platou, greutatea poate incepe sa revina si, in cel mai rau caz, intr-un volum dublu.
De ce se intampla acest lucru, este imposibil de spus fara echivoc, putem doar sa presupunem. Am adunat zece dintre cele mai probabile motive care stau in calea siluetei ideale si a unei talii subtiri.
Boli
Este necesar sa abordam procesul de pierdere in greutate cu toata responsabilitatea. La urma urmei, kilogramele in plus nu sunt doar schimbari vizuale, ci si schimbari uriase in interiorul corpului. Pe unele dintre ele le putem controla, de exemplu, urmarindu-ne obiceiurile de somn sau reducand cantitatea de stres, dar exista si factori pe care nu ii putem influenta (fizicul, genele, schimbarile legate de varsta si altele).
Daca ti-ai schimbat dieta, transpiri viguros in sala de sport, iar cifrele de pe cantar nu scad, cel mai probabil, unele caracteristici ale corpului tau sunt impotriva planului tau. De cele mai multe ori, principalele obstacole sunt bolile, printre care: tiroida, diabetul, depresia (in cazul in care este tratata cu antidepresive) si tensiunea arteriala ridicata (daca slabanogul ia beta-blocante pentru a o regla).

Pentru a evita daune suplimentare pentru sanatatea dumneavoastra si pentru a va atinge totusi obiectivul, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra, care va va sfatui si va va ajuta sa gasiti o cale sigura de iesire din aceasta situatie.
Lipsa unui somn adecvat
Daca nu dormiti suficient de mult in mod regulat, nu ar trebui sa fiti surprins de faptul ca lucrurile nu pornesc. Un studiu din 2006 a constatat ca femeile care dormeau doar cinci ore sau mai putin pe noapte luau mult mai multe kilograme decat cele care dormeau sapte ore complete de somn. De ce se intampla acest lucru?
Exista mai multe motive pentru care lipsa somnului poate afecta negativ sanatatea si performanta noastra:
- Energie redusa: Daca sunteti obositi, este posibil sa anulati un antrenament sau sa nu aveti energia necesara pentru a finaliza sarcinile zilnice.
- Cresterea senzatiei de foame: Pierderea somnului de calitate pe termen lung poate provoca senzatia de foame, chiar daca alimentatia ta este ajustata. Deficitul de somn poate afecta secretia de cortizol, unul dintre hormonii care regleaza apetitul.
- Probleme de sanatate mentala: Lipsa somnului poate provoca sentimente de slabiciune, iritabilitate si confuzie care, in cele din urma, se transforma in depresie severa persistenta.
Pentru a evita aceste probleme, este important sa dormiti suficient si sa va treziti si sa va culcati la aceeasi ora in mod regulat. Inainte de culcare, puneti gadgeturile deoparte, astfel incat acestea sa nu va irite sistemul nervos. [1]
Suprasolicitarea si stresul
Suprasolicitarea constanta are multe consecinte neplacute, contribuind la o serie de probleme de sanatate. Pentru a nu creste nivelul de cortizol, care influenteaza acumularea de grasime in cavitatea abdominala si pentru a nu provoca pofte irezistibile de mancare (bunaoara, probleme de „mancat” probleme de „confort” alimente grase si dulci) este necesar sa va acordati o pauza in timpul zilei pentru a reduce gradul de tensiune.

Incearca sa canalizezi aburii pe care i-ai acumulat in ceva constructiv, cum ar fi o sesiune de antrenament de forta. Incearca sa practici yoga sau meditatia, care iti pot aduce calm si liniste in viata.
Te grabesti
Daca nu reusiti sa slabiti acum, acest lucru nu inseamna ca nu veti vedea niciodata rezultate pozitive. Amintiti-va ca organismul se adapteaza treptat la schimbarile de metabolism. Prin urmare, acordati-va timp si raspundeti la cateva intrebari: „Sunt obiectivele mele de slabire realiste?” si „Obtin rezultate?”.
Expertii insista asupra ideii ca cea mai realista imagine apare atunci cand nu pierdeti mai mult de 2-2,5 kg intr-o saptamana. Incercati, de asemenea, sa nu va concentrati doar asupra cifrelor pe cantar. In schimb, observati mai atent semnele: a devenit mai usor sa respirati si sa va miscati, talia si soldurile s-au subtiat, iar hainele voastre obisnuite va simtiti mai largi.
Retineti, de asemenea, ca doar pentru ca schimbarile par mici intr-o anumita zona, asta nu inseamna ca nu se pierde grasime in general. Adesea, sunt necesare cel putin trei luni pentru a observa macar cateva rezultate.
Nu uitati ca procesul de pierdere in greutate nu este intotdeauna un drum drept, chiar daca ramaneti consecvent cu planul vostru.
Mananci prea mult
Unul dintre cei mai importanti factori in pierderea in greutate este numarul de calorii pe care le consumati si numarul de calorii pe care le ardeti. Pe de o parte, acest lucru poate parea evident, dar daca nu iti urmaresti cu strictete caloriile zilnice, probabil ca ai putea manca mult mai mult decat crezi.

Studii recente, au aratat ca cei mai multi dintre noi subestimeaza cat de multa mancare este consumata in realitate, de exemplu in cafenele si restaurante. Adevarul este ca multi trec cu vederea cele 300-800 kcal care afecteaza cu usurinta dinamica pierderii in greutate. Pentru a evita astfel de consecinte neplacute, va sfatuim sa adoptati urmatoarele sfaturi.
- Analizeaza-ti dieta pentru a avea o privire mai obiectiva asupra obiceiurilor tale alimentare generale, astfel incat sa poti cauta modalitati de a reduce caloriile.
- Incepeti sa numarati numarul de calorii pe care ar trebui sa le consumati pentru a va mentine greutatea.
- Incepeti un jurnal alimentar pentru a inregistra ce va face sa mancati sau ce va descurajeaza sa luati micul dejun, pranzul sau cina.
Nu va petreceti weekendurile asa cum trebuie
Multe persoane care tin diete cad in capcana de a tine o dieta stricta in timpul saptamanii si de a se rasfata cu obiceiuri nesanatoase in weekenduri. In timp ce luarea unei pauze este necesara, aceasta nu ar trebui sa va saboteze obiectivele de pierdere in greutate.
Pentru a pierde 2 kg de grasime pe saptamana, trebuie sa reduceti 500 de calorii prin dieta sau exercitii fizice. Daca faceti acest lucru doar timp de cinci zile, este ca si cum ati face doi pasi inapoi de la obiectivul dvs. Pentru a preveni acest lucru, incercati sa nu va lasati prada unui „binge fest”, evitati alimentele hipercalorice si continuati sa faceti exercitii fizice. Iata cateva sfaturi pentru un weekend sanatos:
- Planificati din timp: Faceti un program pentru activitatile de weekend, inclusiv pentru exercitiile fizice si planificarea meselor. Acest lucru va va ajuta sa ramaneti pe drumul cel bun si sa evitati deciziile impulsive.
- Ramaneti activi: Profitati de timpul liber pentru a va implica in activitati fizice care va plac, cum ar fi drumetiile, mersul cu bicicleta sau inotul. Acest lucru va va ajuta sa ardeti calorii si sa reduceti stresul.
- Mancati cu atentie: Bucurati-va de mesele dumneavoastra, dar fiti atenti la marimea portiilor si evitati sa mancati prea mult. Alegeti optiuni sanatoase, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe si cereale integrale.
- Ramai hidratat: Beti multa apa pentru a va mentine hidratat si evitati bauturile zaharoase.
Urmand aceste sfaturi, va puteti bucura de weekenduri fara sa va sabotati obiectivele de slabire. Nu uitati, consecventa este cheia pentru a obtine un succes pe termen lung.
Metabolismul tau este pe pauza
Metabolismul poate incetini din mai multe motive, dar unul dintre cele mai populare este varsta. In medie, masa musculara scade cu aproximativ 4% la fiecare zece ani intre 25 si 50 de ani. Acest lucru este important de retinut, deoarece masa musculara arde mai multe calorii decat grasimea. Daca acum cativa ani ati consumat aceeasi cantitate de calorii ca si astazi, greutatea dumneavoastra ar putea creste in loc sa scada – nu ar trebui sa fiti surprins de acest lucru. Cercetati-va metabolismul si incepeti sa faceti exercitii fizice si sa va dezvoltati musculatura.

Nu faci suficiente exercitii fizice
Exercitiile fizice sunt esentiale pentru pierderea in greutate si ajuta la perfectionarea siluetei la fel de mult ca si o dieta stricta. Cu toate acestea, poate fi dificil sa stii exact cate calorii arzi si daca este suficient pentru a slabi in siguranta.
Iata cateva sfaturi pentru a face exercitii fizice in mod eficient si sigur:
- Planifica-ti antrenamentele: Stabileste-ti un program de antrenament care sa includa exercitii de mare intensitate timp de cel putin 30 de minute, timp de 60 pana la 90 de minute. Nu trebuie sa te grabesti cu capul intr-un astfel de maelstrom de doua ore, deoarece corpul tau, care nu este obisnuit cu astfel de sarcini, pur si simplu nu poate rezista, ceea ce va duce la epuizare, ranire sau stres sever.
- Fa exercitii variate: Exercitiile trebuie sa fie variate si usor de gestionat. In plus, nu uita sa fii activ prin pauze, facand o plimbare inainte de culcare, facand exercitii fizice si putin stretching.
- Monitorizeaza-ti progresul: Inregistreaza-ti progresul si ajusteaza-ti programul de antrenament in functie de obiectivele tale. Acest lucru te va ajuta sa ramai motivat si sa vezi rezultatele.
- Combinati exercitiile cu o dieta sanatoasa: Pentru a pierde in greutate in mod eficient, trebuie sa combini exercitiile fizice cu o dieta sanatoasa si echilibrata. Afla cate calorii trebuie sa consumi zilnic si asigura-te ca mananci alimente bogate in nutrienti.
- Fii constant: Pentru a obtine rezultate durabile, este important sa fii constant si sa faci exercitii fizice in mod regulat.
Prin urmare, daca doresti sa slabesti in mod eficient si sa iti perfectionezi silueta, incearca sa faci exercitii fizice in mod regulat si sa urmezi sfaturile de mai sus. Nu uita ca este important sa fii constant si sa combini exercitiile fizice cu o dieta sanatoasa si echilibrata.
Ati ajuns la un platou
Absolut toata lumea care pune piciorul pe calea pierderii in greutate ajunge mai devreme sau mai tarziu la un platou de slabire. Atunci cand organismul se adapteaza la exercitii fizice, incepe sa utilizeze energia mai eficient si, dupa un timp, corpul incepe sa foloseasca mai putine calorii atunci cand face aceleasi exercitii. Acest lucru duce la faptul ca pierderea in greutate va incepe sa incetineasca si, de multe ori, se poate opri cu totul. Cele ce urmeaza va pot ajuta sa faceti fata acestei situatii:
- Schimbati-va programul de exercitii fizice la fiecare cinci-sase saptamani.
- Nu va suprasolicitati facand exercitiile.
- Consumati suficiente calorii pentru a va mentine nivelul de activitate.
Nu trebuie sa slabiti
Și daca este adevarat? Ganditi-va de ce ati crezut ca aveti kilograme in plus in primul rand? In mintea celor mai multi dintre noi sta o atitudine nerealista cu privire la o greutate sanatoasa. Adesea, persoanele obeze sau supraponderale trebuie sa slabeasca, deoarece sunt predispuse la diabet si la diverse boli de inima.

In cazul in care obiectivul tau este sa urmaresti tendintele modei si parametrii invechiti (!) 90/60/90, atunci nu te mira ca nu sunt observate rezultatele pretuite. Acceptati faptul ca o persoana care are o figura corpolenta si o inaltime mica, pierdeti in greutate la un „baston” este putin probabil sa reuseasca. Evaluati-va cu sobrietate dorintele si caracteristicile figurii, pentru a nu fi dezamagit in cele din urma.
Foto: Shutterstock/
Citeste si asta…
- Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viațaDurerea, disconfortul sau mișcările limitate nu sunt altceva decât semnale că este nevoie de ajustări la nivelul corpului tău. Aici… Citește mai mult: Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața
- Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?Ești pregătit să-ți recâștigi încrederea în propriul look, dar te întrebi dacă există un „candidat ideal” pentru implantul de păr… Citește mai mult: Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.