Ultima actualizare: 2 august 2024
Cand un bebelus implineste varsta de 6 luni, poate fi inceputa alimentatia complementara. In acest fel, sunt acoperite cerintele nutritionale crescute, iar organismul se obisnuieste cu o alimentatie mai variata. Cu toate acestea, nu toate alimentele pot fi introduse imediat. Prin urmare, va vom vorbi despre cele mai bune fructe pentru bebelusii de 6 luni.
In primul rand, este important sa subliniem ca includerea fructelor si legumelor in dieta sugarului este cruciala. Nu numai datorita continutului lor nutritiv, ci si pentru ca in primele etape ale vietii se stabilesc viitoarele obiceiuri alimentare. Includerea fructelor si legumelor in aceasta etapa va creste preferinta pentru acestea in etapele ulterioare.
Fructe pentru bebelusii de 6 luni: Ce fructe pot manca?
Mai jos, va vom spune ce fructe poate manca un bebelus de 6 luni fara sa prezinte un risc pentru sanatate.
Bananele
Acest fruct este una dintre cele mai bune surse de potasiu. De asemenea, are carbohidrati cu indice glicemic scazut, astfel ca ofera energie de calitate. In plus, are caracteristici organoleptice care permit o buna acceptare de catre copii. Acesta poate fi oferit sub forma de piure sau intreg, astfel incat copilul sa poata experimenta cu el.

Perele
Pere se remarca prin continutul lor de vitamina C. Acest nutrient a fost demonstrat ca este esentiala pentru o buna functionare a sistemului imunitar. Daca nu sunt atinse niveluri optime in organism, cei mici sunt mai predispusi la infectii, in special la infectii pulmonare. In plus, aceasta vitamina actioneaza si ca un puternic antioxidant.
Marul
Multumim merelor, este garantat un aport corect de fibre. Acest fruct contine o substanta cunoscuta sub numele de pectina, iar acest element este capabil sa imbunatateasca sanatatea digestiva printr-un efect pozitiv asupra microbiotei. Acest lucru este evidentiat de cercetarile publicate in revista Experimental & Molecular Medicine.
Sa i-l oferiti copilului dumneavoastra este foarte simplu. O optiune este sa pregatiti compot sau sos de mere, desi puteti sa-i oferiti bebelusului si bucati de dimensiuni medii, spalate pentru ca el sa poata experimenta cu ele. Exista diferite soiuri, fiecare cu un nivel diferit de dulceata. Cel mai bine este sa incercati pana cand il gasiti pe cel care le place cel mai mult.
Portocalele
Portocale si mandarine sunt bine cunoscute pentru concentratia lor de vitamina C. Se obisnuieste sa se foloseasca sucul lor, desi este mult mai bine sa le consumam intregi. In acest fel, nu se arunca fibrele, care sunt un element esential pentru a impiedica fructoza sa aiba un impact semnificativ asupra nivelului de glucoza din sange.
Kiwi
Un alt fruct pe care trebuie sa-l oferiti unui bebelus de 6 luni este kiwi. De asemenea, acesta are o cantitate mare de vitamina C. In plus, are antioxidanti care sunt necesari pentru a preveni formarea radicalilor liberi si acumularea ulterioara a acestora in tesuturile organismului. In acest fel, multe boli complexe sunt prevenite pe termen mediu.

Pepenele rosu
Fructe cu un continut ridicat de lichid sunt esentiale pentru a asigura o buna stare de hidratare. In plus, pepenii de miere, pepenii galbeni si pepenii verzi sunt foarte gustosi, asa ca bebelusii ii vor accepta perfect. Cel mai bine este sa taiati triunghiuri mici si sa le oferiti bebelusilor pentru ca acestia sa poata experimenta cu ele. Cu toate acestea, este important sa evitati semintele din interior.
Piersicile
Piersicile sunt cunoscute pentru concentratia lor mare de vitamine si antioxidanti. Cu toate acestea, sunt mai susceptibile de a provoca alergii decat oricare dintre celelalte fructe mentionate mai sus. Timp de ani de zile, parintilor li s-a spus sa astepte pana dupa primul an pentru a le adauga in alimentatie, dar in prezent, expertii recomanda includerea lor de la inceput. In acest fel, pot fi prevenite reactiile autoimune.
Includeti aceste fructe pentru bebelusii de 6 luni
Dupa cum ati vazut, exista multe fructe diferite care pot fi incluse in dieta bebelusilor. Aceste alimente sunt considerate benefice pentru sanatatea generala. In plus, fibrele pe care le contin vor contribui la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv printr-o influenta pozitiva asupra microbiotei.
Exista diferite modalitati de a introduce aceste produse in alimentatia celor mici si este bine sa le alternam. De exemplu, dvs. puteti pregati piureuri, compoturi si smoothie-uri, dar ar trebui sa oferiti si bucati crude pentru a permite manipularea lor. In acest fel, copilul se va adapta la textura acestor produse si ii va creste gustul pentru aceste alimente.
#Fructe ##bebelusi